Георгиева: Световната икономика се забавя заради САЩ, Китай и Омикрон

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че има две причини за забавянето на възстановяването на световната икономика.

„Първата, защото двата големи двигателя на растежа – САЩ и Китай се забавиха“, посочи тя в интервю за журналистката Кристиан Аманпур от CNN International

„Втората, заради Омикрон. Това води до повече ограничения на мобилността и в резултат се отразява на растежа, особено през първите месеци на тази година“, заяви Георгиева.

Тя даде интервю на известната журналистка във връзка с излизането на новия доклад на МВФ “Световните икономически перспективи”.

В него се посочва, че вариантът Омикрон на COVID-19 създава препятствия за световната икономика, които ще забавят растежа през тази година.

Базираната във Вашингтон финансова институция намали прогнозата си за световния БВП за 2022 г. до 4,4%, което е с половин пункт по-малко от октомврийската оценка, поради "препятствията", причинени от последната епидемия, макар че се очаква те да започнат да отшумяват през второто тримесечие на годината.

„Световната икономика навлиза в 2022 г. в по-слаба позиция, отколкото се очакваше по-рано", заяви МВФ в тримесечната актуализация на своите Световни икономически перспективи, като добави, че "появата на варианта Омикрон в края на ноември заплашва да върне назад този несигурен път към възстановяване", подчертават от МВФ. /БГНЕС