Герапетритис: Гърция иска да е врата на Индия към ЕС

Гърция се надява да стане неразделна част от икономическия коридор Индия-Близък изток-Европа и да се превърне във врата на Индия към Европейския съюз, заяви външният министър Йоргос Герапетритис по време на посещението си в Ню Делхи.


Този амбициозен проект за свързаност ще "увеличи стратегическото значение на участващите региони както в икономически, така и в геополитически аспект, като същевременно ще насърчи мира и стабилността", заяви Герапетритис в коментар по време на конференцията "Индия - Европа - бизнес и устойчивост".

Герапетритис е в Индия преди посещението на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис на 21 февруари, придружаван от бизнес делегация от 100 гръцки предприемачи, които искат да проучат перспективите за сътрудничество. Той поздрави Конфедерацията на индийската индустрия заедно с индийския си колега Субрахманям Джайшанкар след двустранната им среща.

По време на срещата с индийския си колега Герапетритис подчерта големите възможности за сътрудничество на двете страни в борбата с предизвикателствата, включително отражението на кризата в Червено море върху сигурността на международното корабоплаване. IMEC предлага големи възможности за по-тесни връзки между Гърция и Индия чрез Близкия изток, добави той.

Индийският министър на външните работи заяви, че стратегическите отношения са важни, тъй като двете страни могат да работят за разрешаване на регионалните предизвикателства и да търсят коридори, свързващи пазарите на Индия, Тихия океан и Европа.

Индийският министър прояви особен интерес да научи повече за плановете за транспортиране на "зелен" водород и също така разгледа с Герапетритис възможността за насърчаване на мира и стабилността в целия Близък изток чрез свързване на Индия с Европа през Гърция./БГНЕС