ГЕРБ - 31,07%, БСП - 24,26%, ДПС - 16,55%, ВМРО - 7,36% и "Демократична България" - 6,06%

Окончателното разпределение на мандатите ще бъде ясно до края на утрешния ден, сряда, а имената на избраните български евродепутати - до 31 май, петък.

При 100 процента обработени протоколи при първоначалното им въвеждане междинните резултати на евровота сочат 31,07 процента за ГЕРБ, 24,26% за БСП, 16,55% за ДПС, 7,36% за ВМРО и 6,06% за "Демократична България".

Според данните на ЦИК избирателната активност на евровота е била 33,27 процента.

От ЦИК уточниха, че при повторната обработка и след отстраняването на несъответствията ще бъдат ясни и окончателните резултати от изборите за ЕП.

Разпределението на мандатите ще бъде ясно до края на утрешния ден, а имената на избраните български евродепутати - до 31 май, петък.

По данни на ЦИК близо 30% от гласоподавателите са използвали правото си на преференция.

Бъдещите евродепутати от ГЕРБ би трябвало да са:

ГЕРБ: Мария Габриел (досега еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество), Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов.

БСП: Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов. Благодарение на преференциален вот Сергей Станишев (лидер на ПЕС) влиза на второ място.

ДПС: Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. Председателят на ДПС вече каза, че ще се откаже от мястото си в ЕП, на неговото място ще мине Илхан Кючюк.

ВМРО: Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. От ВМРО по-рано заявиха, че на база на тяхното паралелно преброяване на гласовете от протоколите от цялата страна, категорично вкарват двама представители в ЕП – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Режисьорът измества Юлиан Ангелов, благодарение на преференциален вот.

Демократична България: Радан Кънев. /БГНЕС