ГЕРБ: Ако Москва изгони нашите дипломати, затварят всички наши мисии в Русия

Персоналът на България в мисиите в Русия е много по-малък на брой от 70 човека, и ако Москва реши да изгони нашите дипломати реципрочно, България трябва да затвори абсолютно всички мисии в Русия.

ГЕРБ научи за изгонването на руските дипломати от медиите. Има разминаване в информацията, оповестена вчера, и от официалното съобщение на МВнР. „Първо, не всички са дипломати, 43-ма са дипломатите. И трябва да се уточни всички ли те наистина са извършвали шпионска дейност. На тези въпроси нямаме отговор“, заяви бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева в кулоарите на парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Надявам се това да не е в резултат на панически действия заради вътрешнополитическата ситуация, коментира Захариева.

„Можеш да отзовеш твой дипломат, някой, който ти си пратил, но в случая става въпрос за изгонване на дипломати – под каква форма трябва да кажат институциите. И второ, ако това, което премиерът Кирил Петков казва, че на базата на оперативна информация е установено, че изгонените хора са извършвали дейности, несъвместими със заявените от тях, трябва да поздравим българските служби за добре свършената работа“, допълни Даниел Митов от ГЕРБ. Ако е така, то службите да продължат дейността си, защото „има хора на длъжности в кабинета в оставка, които продължават да обслужват руски икономически интереси, по-специално да пазят интересите на Лукойл. Днес дизела по бензиностанциите вече е 4 лв., абсолютно безпричинно, без да е свързано с каквито и да било пазарни механизми. Очевидно кабинетът пази интересите на Лукойл“, допълни Митов./БГНЕС