ГЕРБ: Да се отпуснат горива от Държавния резерв, Петков да обясни защо продава газ на половин цена

ГЕРБ предлагат да се отпуснат горива от държавния резерв, за да се успокоят хората. За това призова Делян Добрев, предаде репортер на БГНЕС.

Младежи ГЕРБ „признаха“, че са предизвикали енергийната криза в България, защото са си пуснали едновременно всички електрически уреди. С тези думи те иронизираха обвиненията на премиера Кирил Петков, че били предизвикали кризата с бензина.

Добрев обвини правителството, че за пореден път е реагирало неадекватно на кризата с бензина. „Хората се притесниха основателно за цените. Вместо да обявят отпускането на горива от държавния резерв на ниска цена от 2 лева, правителството не направи нищо“, каза той и добави, че това не е екзотична идея, защото в САЩ и още няколко държави вече е направено.

„Нашите младежи си прибраха бидоните, но цената остава 3 лева. Може би причината не е в тях“, подчерта Добрев.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев също си позволи ирония, заявявайки, че очаква вътрешният министър Бойко Рашков да дойде и да арестува младежи ГЕРБ. По този начин той намекна за „силовия“ метод, с който действа кабинетът „Петков“.

„Нямаше яснота и никой не излезе да успокои хората. Никой от правителството не излезе и не каза не се подавайте на паниката, горива има. Единствено нашият депутат Жеко Станков го направи часове преди това да стори премиерът, заявявайки, че има достатъчно горива“, каза Дончев.

Делян Добрев изнесе данни за една газова сделка, сключена в първите часове след започване на войната срещу Украйна на 24 февруари. Сделката е сключена посред нощ между 2 и 3 часа на половин цена, като разликата в цената е половин милион лева. Добрев заяви, че искат правителството да даде разяснения за тази сделка. Той добави, че са сигнализирали прокуратурата за нея.

„Тази коалиция дойде с неясни и мъгливи обещания, без идеология и цели. Да продаваш газ при криза с енергоносителите посред нощ на половин цена. Това какво е? Ако членовете на коалицията са последователни, то тя трябва да се разпусне. На крива коалиция, опозицията й пречи“, заключи Дончев. /БГНЕС