ГЕРБ и БСП спориха за шествието на президента на 19 февруари

На 19 февруари 2020 година, традицията паметта на Васил Левски да бъде почетена със смирение и от всички, независимо от етнос и политически убеждения, беше нарушена от българския президент Румен Радев. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Тома Биков по повод проведеното шествие с участието на държавния глава, предаде репортер на БГНЕС.

„Организирана агитка от средите на БСП, заедно с полукриминални и маргинализирани наемници, извърши поругаване паметта на Апостола на Свободата. Тази безпрецедентна провокация премина под патронажа на президента на БСП Румен Радев“, подчерта Биков.Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция и по този начин подрони авторитета й и я принизи до нивото на маргинална партийна агитка. Не искаме извинението на Румен Радев за себе си, а за всички онези, които пазят спомена за националните ни герои и продължават онова, което беше започнато от Левски“, каза още Биков. Според него, вместо да изпълнява задълженията си на държавен глава на всички българи, Радев е приел да бъде тартор на партийна агитка.

Право на българския президент е да участва в шествието, заяви от своя страна депутатът от БСП Драгомир Стойнев. Той зададе въпроса защо българският президент беше освиркан. „Хората изразяват своето негодувание. Но не мога да разбера вашата злоба към тази институция“, заяви Стойнев. Депутатът от БСП апелира когато става дума за национални приоритети и честване на национални герои да си подадат ръка и да не се делят на леви и десни. /БГНЕС