ГЕРБ и ПП сближават позиции при първия разговор за политики и мерки

Предложихме тази среща със съзнанието, че двете най-големи парламентарни групи, които излъчиха българските граждани с вота си на изборите са натоварени с най-много очаквания. И двете ПГ трябва да имат възможност за диалог тук в парламента на подобна публична и открита среща и да търсят постигане на важен консенсус по различни приоритети и политики. Водени от разбирането, че е редно да приключим противопоставянето на предизборните кампании и да се търсят възможности за търсене на консенсус организирахме тази среща и на заявените от нас и вас възможности за търсене на баланс. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в началото на среща с ръководството на "Продължаваме промяната", предаде репортер на БГНЕС.

Готови сме в този състав пред вас хора с опит да водим диалог по определените от вас като значими точки и политики, както и се надяваме, че сте се запознали с нашите приоритети в нашата предизборна програма за управление, каза Атанасова.

Присъединявам се към Вашия призив да почетем българският граничен полицай, който загина вчера. От нас зависи да направим всичко тази трагедия да не се повтаря. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков при срещата с ГЕРБ, която се провежда в Народното събрание.

Дойдохме тук за конструктивен диалог, като ни водят два принципа: обещанията преди изборите трябва да се изпълняват и след изборите, и вторият - да направим всичко възможно да намерим решения за българските граждани, които са ни излъчили тук. В този смисъл, оставаме конструктивна опозиция. Това не е разговор за подкрепа на първия мандат, но това, че сме тук, показва, че искаме да работим за истински решения за хората извън тази сграда. Приоритетите ни са като за конструктивна опозиция, но сме ги разделили на 4 основни: увеличаване на доходите, сигурност за бизнеса, антикорупционно законодателство, и външна политика.

Радвам се, че Кирил Ананиев е тук, за да говорим за 3-те процента дефицит, който е възможен и при социални плащания. Няма как държавата да стои с бюджет от миналата година, защото цялата икономическа ситуация се променя. Не може МРЗ през 2021 г. да е 710 лв., и да е същата през 2023 г.

Затова моля да отделим време за социалните политики, фискалната дисциплина и помощите за бизнеса, които може да съжителстват без да пречат да дефицита, призова Петков.

Нека темата за бюджета да е в следващата среща, когато нашият бюджетен екип може да води разговор, нека сега се фокусираме върху спорното от безспорното, контрира Десислава Атанасова. Има политическа криза за решаване, този разговор не е за подкрепа за правителство с първия мандат или за коалиция ПП-ГЕРБ; не сме с грешни впечатления от тази среща. Струва ми се, че е важно да намерим базов консенсус по различните точки, но нека привлечем в него и колеги от другите парламентарни групи, защото Бюджет и антикризисни мерки се приемат с мнозинство. Готови сме да говорим и с БСП, които също имат сериозна социална програма. ГЕРБ е за увеличаване на МРЗ, но при условие, че има ясен разчет какво можем да си позволим през 2023, 2024 и 2025 г., като всичко е обвързано и с прогнозата на БНБ, ЕЦБ, и на служебния кабинет. Този отговор минава през отстъпката за горивата - ние вече внесохме законопроект за намаляване на цената на горивата - тук също имаме допирни точки с вас; темата с електроенергията за битовите потребители, - вие също искате 250 лв. на мегаватчас да бъдат свалени на 200 лв., защото това е по-добро предложение за българския бизнес. Увеличаване на данъчните облекчения за семействата с деца - това е ваша мярка, но тя има нашата подкрепа, заедно да намерим законодателни решения така че българските млади семейства да искат да живеят, работят и раждат тук, в България.

За образование, спорт и култура също имате нашата подкрепа, също и за увеличение на учителските заплати, допълни лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Относно регистрацията по ДДС за праг от 100 хил. лв. при предишния парламент намерихме общо решение, сега сме съгласни и заедно да постигнем консенсус за ново увеличение на прага до 160 хил. лв.

Трябва да говорим по темите за заплатите в сектор здравеопазване, цената на газа, и темата за дефиницията за енергийна бедност, допълни Атанасова.

Не обичаме да хвърляме числа без да си направим предварително сметката и разчета, заяви Асен Василев от ПП по време на срещата с ГЕРБ в парламента.

Десислава Атанасова съвсем правилно каза, че всички тези мерки трябва да се види колко струват, за да стане ясно доколко са изпълними.

В слайд, взет от правителството от август месец, Асен Василев обърна внимание на БВП при този дефицит, който е 154 милиарда. Той обясни, че това, което се случва след излизането на тази макрорамка, е, че НСИ излезе с ревизирани данни, на база на които Министерство на финансите ревизира с над 7 милиарда БВП за тази година. „Тази ревизията обаче не включи данните за първо шестмесечие, където знаем, че ръстът на БВП не е 2,9, а е 5,3 и 4,8 за двете тримесечия, т.е. около 5%, и може да се очаква ръст за годината около 4% на БВП“, посочи Василев и допълни, че не е включена и прогнозата за инфлация. По думите му в актуализацията им е заложен БВП от 150 милиарда, а реално можем да очакваме 165 милиарда.

Приходите през 2023 г. са разделени на данъчни и неданъчни, като са намалели приходите и са заложени продължения на всички данъчни облекчения. Нетните приходи, които можем да очакваме, са 11 млрд. повече, отколкото са заложени, каза още той и добави, че прогнозният дефицит за 2023 г. следва да бъде 2,1%. Според Василев трябва да се влезе в детайлна дискусия, за да бъде конструиран разумен бюджет за догодина.

Делян Добрев от своя страна каза, че има причина бюджетът да се внася само от МФ. „Тази ваша прогноза се разминава рязко както с МФ, така и с БНБ“, заяви той. „Пишем го 250 млрд. за догодина БВП-то и получаваме 3% излишък, много хубаво звучи, само че това не се прави в Народното събрание“, подчерта Добрев и добави, че това е сватбарско наддаване по отношение на БВП, на ръста, на разходите.

„Ако вашата прогноза не се сбъдне, ние ще похарчим 5 милиарда“, съобщи той и допълни, че България за 22 правителства е натрупала 37 млрд. дълг. „За следващата година имаме 15 милиарда сигурни и още 5 милиарда допълнителни ангажименти евентуални, ако в НС започнем да кроим бюджети и да си измисляме размер на БВП“, заяви Добрев.

Той подчерта, че не е чул нищо по темата за горивата, а продължават да се надписват по 1 лев. Според него ако това ще продължава, то по-добре да изтеглим дерогацията и да няма такава.

Аз мисля, че не трябва да се страхуваме от факта да поискаме нов бюджет от служебното правителство, в който ние заедно да успеем да придвижим тази политика напред и да стигнем до консенсус къде са те, защото със сигурност старата макрорамка за миналата година няма да е тази за следващата. Това каза по време на експертната среща с ГЕРБ лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.
„Това, по което можем да съгласим със сигурност, е, че икономическите показатели за 2023 ще бъдат различни от тези за 2022“, подчерта Петков.
Според него е сигурно, че за да бъдат придвижени напред и политиките на ПП, и политиките на ГЕРБ, трябва заедно поемат отговорността да бъдат в рамките на 3% като обща задача.
Петков посочи, че хората всеки ден чакат решения на проблемите. /БГНЕС