ГЕРБ и СДС представят кандидатите си в евролистата

ГЕРБ и СДС представят в неделя кандидатите си за членове на Европейския парламент на специално събитие в зала 6 на НДК, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов и Христов се подписаха под споразумението

ГЕРБ и СДС се споразумяха да участват с единна листа на европейските избори през 2019 година. Преди дни премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на СДС Румен Христов сложиха подписите си под споразумението. В листата ще има двама представители на СДС, като единият от тях ще е на шесто място.

Александър Йорданов ще е кандидатът за евродепутат, който ще заеме шестото място в общата листа на ГЕРБ и СДС. Главният секретар на СДС Илия Лазаров ще заеме последното място в листата. „Ще се борим за един по-добър резултат съвместно“, каза тогава Бойко Борисов, който определи името на Йорданов като знаково за СДС.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че в ГЕРБ очакват да имат най-много евродепутати в следващия Европейски парламент. „Задължително трябва да имаме поне 6 евродепутати, като по всеобщо мнение 7 души също е напълно реалистична прогноза. Защо да нямаме и 8?“, добави Цветанов.

Президентът Румен Радев насрочи за 26 май 2019 година изборите за членове на Европейския парламент от Република България.

Избирателната активност на Евроизбори 2014 беше 35,84%. По разпределение на мандатите резултатите показаха за ПП ГЕРБ 6 мандата, за Коалиция за България – 4 мандата, ДПС също спечелиха 4 мандата, България без цензура получи 2 мандата, а Реформаторският блок – 1 мандат. /БГНЕС