ГЕРБ изпраща Изборния кодекс в Конституционния съд

Промените в Изборния кодекс застрашават свободното право на българските граждани, ГЕРБ-СДС подава жалба до Конституционния съд. Това заяви на брифинг в парламента председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, предаде репортер на БГНЕС.

От партията искат съдът да обяви за противоконституционни нормите, въвеждащи изцяло машинен вот, новите правила за формирането на Централна избирателна комисия (ЦИК), където бе отредена по-голяма роля на президента, както и разпоредбите за мажоритарния вот на следващите редовни парламентарни избори, които от ГЕРБ смятат за неясни. От партията посочиха още, че новият Изборен кодекс е „приет за една нощ“, обвинявайки останалите политически сили, че не са провели обществено обсъждане, нарушавайки принципите на правовата държава. Задължителният машинен вот пък от ГЕРБ определиха като „насилствена модернизация“.

„Приетият Изборен кодекс застрашава свободното право на българските граждани да избират“, категорична бе Десислава Атанасова. „Никой не поставя дневния ред на обществото в пленарната зала. Всички партии от т. нар. промяна имат за цел да сглобят Изборен кодекс с множество противоречащи си норми, без да си дават сметка за последствията“, смята още тя.

Жалбата до съда, подготвена от ГЕРБ, е 17 страници, а от партията ще настояват за произнасяне в максимално кратък срок заради наближаващите предсрочни избори. /БГНЕС