ГЕРБ към Радев: В това НС няма формула за стабилно мнозинство

Третият мандат е последната надежда за съставяне на правителство. Вашата политическа сила вече заяви, че не вижда потенциал за съставяне на правителство в този парламент. В същото време обаче, хората очакват решаване на техните проблеми. Вие с Вашия голям парламентарен и управленски опит напълно осъзнавате какво означава точно в тези критични моменти да се ходи на избори, да няма парламент, и да има преходни периоди, в които администрацията няма да може да работи ефективно. За нас е интересно как вие виждате как покрай въпроса за властта да се решат проблемите на хората без забавяне, с усилията на всички политически сили и на цялата администрация.

Това каза президентът Румен Радев при посрещането на представителите на ГЕРБ в президентството.

Днес президентът провежда консултации с всички парламентарно представени политически партии, след което ще прецени на коя от тях да връчи третия мандат за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Нашата ПГ ясно изрази своето становище, че не вижда формула, зад която да има стабилно мнозинство и правителство. Но факта, че сме тук, и осъзнавайки, че държавата се намира в серия от кризи, поемаме отговорност да търсим решения как държавата ни да се справи с тези кризи. Тук са хора с много сериозен опит и голяма експертиза и при решаване на кризи в предходните години, и могат да дадат решение, стига да има кой да се вслуша в тях.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. На срещата присъстват и Томислав Дончев, Деница Сачева, Костадин Ангелов, и др.

В изминалите седмици нашата партия предлагаше такива решения, и е добре, че НС в голямата си част ги подкрепи. Едно такова решение бе свързано с компенсациите за общините, храмовете, болниците, относно цената на електроенергията. В началото на годината ГЕРБ предложи мораториума за цената на тока за битовите потребители, и това решение беше подкрепено. Преди дни предложихме решение, което да определи цена на горивата с таван от 2.70 лв., като осъзнаваме, че инфлацията се дължи на поскъпналите енергоносители, но и се дължи на решения на управляващото мнозинство. Затова сме категорични, че трябва да се търсят устойчиви решения за България. Готови сме да участваме в консултациите за търсене на изход от кризите. Това не означава, че нашето становище, че не може да има стабилно мнозинство в това НС, се е променило, допълни Атанасова. /БГНЕС