ГЕРБ: Когато някой носи отговорност за управлението на 3 млрд. лв. няма забранен въпрос

Откъде се появи г-н Михайлов, кой го доведе и кой го предложи - министърът, министър-председателят, някой друг? Този въпрос отправи зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, предаде репортер на БГНЕС.

По обед днес ГЕРБ попитаха лицето Борис Михайлов – разследван, арестуван и съден за данъчни измами, същият Борис Михайлов ли е, който на 10 юни тази година е назначен за изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. След това говорителят на правителството Антон Кутев потвърди, че съдебни дела срещу настоящия директор на Държавен фонд „Земеделие“ в миналото е имало, но те са били прекратени, а самият той е осъдил прокуратурата за това.

По-късно Тома Биков от ГЕРБ посочи, че на тях им е малко необяснима бурната реакция на Кутев и на министъра на земеделието. „Никой от нас не е казвал, че този човек трябва да влезе в затвора, че трябва да бъде линчуван, но ние сме длъжни да проверим всяка информация, която стигне до нас и то в духа на прозрачност, професионализъм и почтеност – какъвто е девизът на служебното правителство“, заяви Биков. Той каза, че най-нормалното нещо в една демократична страна е опозицията и медиите да се интересуват от биографията на хора, които заемат високи публични позиции каквато е директор на ДФЗ. „И ако някой в служебното правителство си мисли, че с такива бурни реакции ще ни подплаши и че ние ще спрем да задаваме въпроси и ще спрем да търсим информация за хора, които са проблемни много се лъже. Това само ще ни амбицира да бъдем още по-активни и да предупреждаваме обществото за определени казуси“, заяви Биков.

Той посочи, че имат още въпроси и те са към служебния министър и към министър-председателя, а може би и към президента.

„Първият въпрос: Какъв предишен опит и експертиза има г-н Михайлов, който е относим към дейността на ДФЗ?“, отправи въпроса Томислав Дончев.

„ДФЗ годишно разпределя 3 млрд. лв. средно, 3 млрд. лв. годишно, и от дейността му зависи не само парите за инвестиции на малките общини в България, но всички, които са ангажирани със селско стопанство“, заяви той. Дончев посочи, че когато някой носи отговорност за управлението на 3 млрд. лв. годишно няма забранен въпрос. Вторият бе откъде се появи Михайлов? „Щом сме влезли в диалог режим използвам възможността да задам и тези въпроси – ще има още“, обеща Дончев.

На пресконференция в централата на партията на въпроса как гледа на спряната от съда смяна на ръководството на „Автомагистрали“, Дончев отговори: Дори и изчегъртването трябва да се прави законосъобразно. /БГНЕС