ГЕРБ: Корнелия Нинова прави неверни твърдения в национален ефир

Днес в национален ефир председателят на БСП Корнелия Нинова си позволи отново да прави неверни твърдения, че представителят на българското правителство бил гласувал срещу Лаура Кьовеши. Това се казва в позиция на ГЕРБ по повод думите на лидера на левицата.

В позицията си ГЕРБ припомнят следните факти:

1. В Съвета на ЕС никога не е имало гласуване „за“ или „против“ Кьовеши. Твърдението, че България е гласувала „против“ Кьовеши, е фалшива новина. Държавите-членки трябваше да класират кандидатите по точки в тайно гласуване. Кьовеши и германският кандидат получиха всеки по 29 точки. Френският кандидат получи 50 точки. Очевидно е, че тази почти двойна разлика в полза на френския кандидат спрямо останалите двама взети заедно, не е резултат от гласуването само на една или две страни.

2. Гласуването е тайно и нито една държава не обявява и няма да обяви как е гласувала. От всички държави-членки обаче, само в България опозицията с фалшиви новини за гласуването се опитва да създаде скандал там, където такъв няма.

3. Нека г-жа Нинова, ако наистина подкрепя Кьовеши, да каже защо евродепутатите от БСП, които са членове на комисиите на Европарламента, в които имаше гласуване за кандидатите за европейски прокурор, избягаха от заседанията и не я подкрепиха.

От ГЕРБ призовават Корнелия Нинова и кандидатите на БСП да не си служат в предизборната кампания с фалшиви новини, а да оставят гражданите на Република България сами да направят своя избор на базата на фактите и свършената работа от всички тях. /БГНЕС

Категории: