ГЕРБ: Необяснимо е, че Петков не се поклони на гроба на Гоце Делчев

Необяснимо изключение е, че Кирил Петков не се поклони на гроба на Гоце Делчев. Това каза от парламентарната трибуна Петър Николов от ГЕРБ - СДС в декларация от името на група, предаде репортер на БГНЕС.

"Днес България и всички българи по света отбелязваме една важна годишнина. Годишнината от рождението на големия политически лидер, революционер и борец за свободата на българите от Македония и Одринска Тракия Гоце Делчев. Георги Делчев е роден на 23 януари по стар стил, или на 4 февруари по нов. Първоначално учи в българското униатско начално училище, а след това в Българската екзархийска гимназия в родния си град. След като я завършва продължава образованието си в Солунската гимназия. През 1891 г. Делчев приема българско поданство и е приет за юнкер във Военното на Негово величество училище в София", заяви още Николов.

По думите му само месец преди дипломирането си той е изключен от училището. "Както обаче обикновено се случва при големите фигури в историята, тази трудност вместо да му попречи, разкрива истинското призвание на Гоце Делчев", посочи още той. Той отбеляза, че през 1894 г. заминава като екзархийски учител в град Щип.

Петър Николов разказа и историята с костите на Гоце Делчев.

"Откакто гробът на Гоце Делчев се намира в Скопие, той е задължително място за поклонение на всяка българска делегация. Единственото необяснимо изключение беше направено от сегашния министър-председател Кирил Петков", каза още Петър Николов.

Той подчерта, че само нация, която пази спомена за своите герои, може да бъде благоденстваща днес, а общество, което си позволява да фалшифицира историята не е и няма как да бъде част от европейското семейство на споделени ценности.

"Бог да пази България - Родината на Гоце Делчев", каза още Петър Николов. /БГНЕС