ГЕРБ остава водеща политическа сила, БСП с пробив в големи областни центрове

ГЕРБ остава водеща политическа сила в страната след местните избори. Партията на Бойко Борисов спечели балотажа в София, Пловдив и Варна, но го загуби в Русе, Разград и Благоевград, където победи БСП, предаде репортер на БГНЕС.

В София спечели Йорданка Фандъкова, в Пловдив – Здравко Димитров, а във Варна – Иван Портних.

БСП се представи много по-добре от предходните местни избори през 2015 г., когато не успя да спечели почти нито един голям областен център. Сега левицата ще управлява в Русе и Благоевград, където кметове ще бъдат Пенчо Милков и Румен Томов. БСП си върна и Разград, където кмет ще бъде Денчо Бояджиев.

Кандидатът на ГЕРБ не успя да се пребори за Плевен, където градоначалник остава Георг Спартански, а в Ямбол кмет ще бъде представителят на ПП „Пряка Демокрация“ Валентин Ревански, който се наложи над кандидата на БСП.

На снимката: Йорданка Фандъкова и Мая Манолова

В Пазарджик за четвърти път кмет става Тодор Попов, който победи на балотажа представителя на БСП. Във Видин един срещу друг се противопоставиха кандидати с еднаква фамилия. В сблъсъка на Ценкови победи Цветан, който е подкрепен от широка коалиция.

В първи коментар след изборите политическият психолог проф. Антоанета Христова предупреди партиите да не се обявяват за победители след вота. „Всяка от политическите партии трябва да си направи сериозни изводи. Да види какви грешки са допуснали. Демократичният процес да се подобри“, коментира тя пред бТВ.

Първи оценки

Премиерът Бойко Борисов заяви, че страната се е завърнала към нормалността в изборния процес, защото не е нормално само една партия да печели. Той е категоричен, че ГЕРБ не са загубили. Пример за това са резултатите от Варна и Пловдив.

Не е нормално толкова пъти подред да побеждаваме другите партии. То доскучава, доскучава ми вече, добави Борисов и отбеляза, че независимите кандидати не ги харесва, защото при тях не се знае кой носи отговорност. Според него по-шарен общински съвет ще даде възможността на ГЕРБ да сподели отговорността.

Ние можехме навсякъде да спечелим, но по-добре е за партията да се очисти, да се обнови, коментира още Борисов. Той съобщи, че ГЕРБ ще вземе решение кметовете да нямат повече от три мандата.

В битката за София победи настоящият кмет Йорданка Фандъкова, която управлява града вече 10 години от 2009 г. За пръв път тя трябваше да се яви на балотаж, за да потвърди правото си да бъде столичен градоначалник. За нея са гласували 53,5%, а за нейният опонент Мая Манолова – 40,6%, според данните от екзитпола.

Новият стар кмет на София заяви, че си е направила изводите от тези избори. „Ангажиментите, които съм взела по време на кампанията, ще спазвам, включително и в работата на Общинския съвет“, заяви Йорданка Фандъкова на пресконференция в централата на ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

Кампанията беше доста тежка, но аз съм благодарна на всички хора и на структурите на ГЕРБ и СДС. Разбирам това, което ми казаха избирателите в тези избори – те очакват работа, но и промяна. Доста неща видях, направила съм си изводите, заяви Фандъкова. Тя обеща промени в структурата на управление на общината. До приемането на бюджета ще ги представя, ще има и персонални промени, добави кметът.

От своя страна Мая Манолова обеща да коментира окончателните резултати, когато бъдат обявени официално, защото, според паралелното преброяване, което извършва нейният щаб, разликата между нея и Фандъкова ще бъде под 5%. Тя заяви, че не я е страх от загубата, а от купуването на гласове, което е очевидно.

„Това е реалната ситуация в страната, а тя е безнаказано и безобразно купуване на гласове. Безнаказано купуване от ГЕРБ. На улицата се купуваха гласове. Властта няма страх от закона и няма срам от хората“, категорична е Мая Манолова.

Председателят на Инициативния комитет, издигнал Мая Манолова като граждански кандидат за кмет на София, Никола Вапцаров заяви, че „след приключване на преброяването ще искаме касиране на изборите за кмет на София“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е доволен от резултата постигнат на тези местни избори. ДПС е спечелило само или в коалиция 47 кметове, докато през 2015 г. те са били 39. Той разкритикува, че предизборната кампания в България не може да се води на друг език, освен на български.

Цялата държавна машина беше впрегната в подкрепа на управляващите. Всички са били включени активно в незаконната кампания на управляващите, категоричен е Карадайъ и добави, че след местните избори политическите реалности в България вече не са същите.

Избирателна активност и жалби

35.80% или 1 430 691 българи са гласували на втория тур на местните избори в България от общо 3 996 304, имащи право на вот. Това показват данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) към 17:30 часа, предаде репортер на БГНЕС.

В София избирателната активност е 33.33%, във Варна – 23.37%, Пловдив – 23,74%. Избирателната активност към 17.30 часа в Благоевград е 38,9% или 25 300 гласоподаватели.

Към този час най-висока е активността в Белене – 77.89%, Борово – 77.76% и Девня - 71.04%

Общо 110 жалби и сигнали са постъпили в ЦИК до момента за нарушения в изборния ден.

Избирателната активност в страната на първия тур бе 48.98%. От имащите право на глас 6 322 979 гласоподаватели, до урните са отишли 3 096 696.

За Борисов изборите приключиха на първи тур, Радев се съмнява в честността на вота

Премиерът Бойко Борисов заяви след като гласува, че за него изборите са приключили още миналата седмица, като „двойно победи ГЕРБ“.

Президентът Румен Радев призова гражданите да гласуват масово, за да не допуснат купеният и корпоративен вот да определи тяхното бъдеще. Той покани ръководството на ЦИК, партиите, органите на реда, за да обсъдят всички пропуски в изборите и отстъплението от честността в изборния процес.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира призива на държавния глава да обсъдят нарушенията по време на местните избори. "В случая, в който бъде насрочена среща за обсъждането на въпросите, свързани с провеждането на местните избори и ЦИК бъде поканена, тя ще вземе участие и ще изложи своето становище и анализа на проведените избори", каза той.

Като цяло изборният ден премина без особени нарушения. 9 хиляди полицаи бяха ангажирани с охраната на изборните секции на балотажа в страната. Общо секциите в страната са 7 хиляди. /БГНЕС