ГЕРБ оттегля кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК

Взехме решение и предложението ни е да оттеглим г-н Ципов. Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов на брифинг на ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

Самият Ципов посочи, че след консултациите вчера при президента станало ясно, че има само една единствена кандидатура за председател на ЦИК. “След като разсъждавах в късния следобед на вчерашния ден си позволих да помоля вечерта премиера тази сутрин рано да свикаме заседание на управителния орган на ГЕРБ -изпълнителната комисия, за да анализираме така създалата се ситуация. Вчера станахме за пореден път свидетели на това, че всички други партии решиха реално да избягат от отговорност”, каза той.

“Аз не се притеснявам от това че съм номиниран за председател на ЦИК и че мога да бъда определен като такъв”, заяви Ципов.

Самият Борисов обясни, че оттеглянето на кандидатурата на Ципов не е защото не искат да носят отговорност. „Аз не си причинявам да гледам телевизия, но накарах да ми върнат вчера няколко събития, за да ги видя. Аз видях как се споглеждат и как са се сговорили партиите при Радев“, заяви Борисов. След това подчерта, че ГЕРБ обжалват този избирателен закон. „Те не предлагат председател за ЦИК, не предлагат и секретар. Какво ще стане практически? Утре няма видеонаблюдение върху секциите, не сме се справили.

Извинявайте, не ние сътворихме глупостите, каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че хората очакват решения, този парламент е показал, че те решения нямат, освен едно – да атакуват Борисов. „Добре бе, не съм депутат, не съм премиер, защо ме държите. Днес нека Радев си направи председател на ЦИК, който да си понесе отговорността на неговите партии. Да влязат в ЦИК тези, които правят закона, да отидат да си го изпълняват. Представяте ли си утре, когато ние излезем тук да атакуваме глупостите, които сътвориха, срещу мен ще излезе Ципов като председател да ми отговаря. Това направиха вчера с мълчалив, престъпен сговор. Може ли партии с претенциите да управляват да отиват в президентството без председател, на базата на какво, на коя претенция“, попита той. /БГНЕС