ГЕРБ оттегли кандидатурата на Росен Желязков и отказа поканата на ПП за диалог

Както заявих и преди, представих на колегите си нашето решение да оттеглим от следваща надпревара и номиниране Росен Желязков. Това е знак, че сме готови на компромис и търсим съгласие.

Това каза на извънреден брифинг на ГЕРБ след провелия се председателски съвет в НС лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде репортер на ГБГНЕС.

Все още на Председателски съвет не е взето решение по какви критерии да бъде избран председателят на НС, след като "събиране на мнозинство" в момента не важи, понеже има паритет, и никой не преодолява изискванията на Конституцията.

След като няма съгласие по темата най-голямата партия да излъчи председател, както видяхте, втората по големина оттегли своята номинация. Ние сме съгласни на разговори третата да номинира председател, или друг подход - най-възрастният, най-опитният, и др., стига да има начин НС да заработи.

“Ние от ГЕРБ искаме разговори за приоритети”, категорична е тя. Атанасова напомни, че са предложили и контактна група и подчерта, че за да търсят баланс и съгласие дори са оттеглили кандидатурата на Росен Желязков.

“Това, че оттегляме кандидатурата на Желязков е категоричен знак, че правим крачка назад.”, каза още Атанасова

По повод поканата на ПП, която ние разчитаме като вместо да се търсят решения за хляба, се предлагат решения за зрелища, не считаме, че от ГЕРБ трябва да ходи където и да е, в която и да е зала, защото в голямата зала на НС в открито заседание всеки може да отстои публичната си политическа позиция, допълни Атанасова.

От ИК на ГЕРБ и с решение на коалицията аз като председател на ПГ, сме оторизирани да взимаме всякакви решения от името на ПГ. Затова не считаме, че следва да се води разговор някъде извън залата на НС, където звучат химните на България и ЕС, и където всички ние положихме клетва. Несериозно е една ПГ да предлага каквито и да е разговори, допълни Атанасова.

Томислав Дончев напомни, че "изборите свършиха". Нека не се държим все едно че сме в кампания. Тук сме не да се състезаваме, а да свършим работа./БГНЕС