ГЕРБ печели, но Трифонов триумфира

ГЕРБ на Бойко Борисов остава първа политическа сила в края на днешните парламентарни избори. БСП и „Има такъв народ“ си оспорват второто място. Партията на телевизионния водещ Слави Трифонов е голямата изненада, предаде репортер на БГНЕС.

7 партии влизат със сигурност в новия български парламент. Това показват първите прогнозни резултати от екзит пола на социологическите агенции „Тренд“, „Галъп” и „Алфа Рисърч“ за парламентарните избори днес.


Според „Тренд“ влизат:

ГЕРБ-СДС с 25%

БСП с 16.5%

"ИМА ТАКЪВ НАРОД" с 16,4%

ДПС 10%

"ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" с 9,4%

"ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!" 4,9%

ВМРО 4.5%

Общата избирателната активност е 45%, показват още данните на агенция "Тренд".


В парламента, според "Галъп" влизат:

ГЕРБ-СДС с 24,5%

"ИМА ТАКЪВ НАРОД" със 17%

БСП 16.8%

"ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" с 10.6%

ДПС 10.4%

"ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!" 5,1%

ВМРО 4.4%

Общата избирателна активност е 43,9%, показват още данните на агенция "Галъп".


7 партии влизат в парламента и според прогнозните резултати на "Алфа Рисърч". Това са:

ГЕРБ с 25,7%

БСП със 17.6%

"Има такъв народ" с 15,2%

ДПС с 11%

"Демократична България" с 10,4%

"Изправи се !Мутри вън!" с 4,2%

ВМРО с 4%

Общата избирателна активност е 44,6%, показват още данните на агенция "Алфа Рисърч".

Първи реакции


Поради динамиката на социологическите прогнози БСП няма да коментира резултатите тази вечер. Това заяви председателят на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски в първи коментар след днешния парламентарен вот, предаде репортер на БГНЕС.

Ние извръшваме пълно паралелно преброяване във всички секции в страната. Надяваме се тези резултати да съвпаднат и с тези, които ще обяви Централната избирателна комисия. Ние ще коментираме истински резултати – показани и определени от ЦИК, заяви Свиленски и каза, че оповестените екзит полове не са истински резултати.

Брифингът на БСП на „Позитано” 20 в изборната вечер продължи едва няколко минути. Свиленски отказа да отговаря на въпроси, само каза, че оставки не са обсъждани в партията.

Промяната е неизбежна, написа във Фейсбук страницата си тази вечер телевизионният водещ Слави Трифонов, лидер на партията "Има такъв народ".

Той написа, че има симптоми на COVID-19 и това е причината да не се появява публично.

"За да не си задавате излишни въпроси тази вечер: Имам симптоми на ковид и си правя необходимите изследвания. И тъй като личната отговорност го изисква, съвсем логично съм се самоизолирал. Но това не е важно. Важно е това, което се случи днес. Важно е това, което вие направихте днес. Ако сте си задавали въпроса как изглежда суверенът, ето така изглежда.

Обикновено след изборите всички партии се обявяват за победители. Днес победителите сте вие! Вие си поискахте властта и промяната е неизбежна", заяви Слави Трифонов.

Трудно се очертава една нова, по-добра, възможна България. Това е една България, в която Бойко Борисов може да продължи с административния си, финансовия си корупционен ресурс да печели избори, но може да загуби властта. Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Това е една България, в която хората, въпреки всичко – хаосът, плашенето, мачкането – хората излизат да гласуват и си искат гласа, заяви още Иванов и добави: Тези хора са една жива вода на българското гражданство. БСП губи централно място, а ДПС вече не може да определя царете на задкулисието, анализира съпредседателят на Демократична България.

Независимо дали ще успеем в следващите часове и ще надскочим ДПС, самият факт, че им дишаме във врата, ние може да ги изместим като политическа сила, която налага дневния ред, но не на корупцията, а на развитието, заяви Христо Иванов.

Няма вариант, при който ВМРО ще търси коалиции с ДПС. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той благодари на всички, които са гласували за единствената българска патриотична партия. Каракачанов определи като унижение гласуването в Турция.

„Гласуването в Турция беше тотално неконтролируемо, агитация се водеше на турски език, хората там не говореха на български. Възможно ли е в една секция в чужбина, в която не говорят на български, да гласуват 1505 човека, както е в Чорлу. Кому бе нужно това унижение с гласуването в Турция“, заяви Каракачанов. Той е категоричен, че България е суверенна държава и сама трябва да решава съдбата си, а не чужда държава да го прави с изпращането на бусове с избиратели, които са охранявани от жандармерия.

„ГЕРБ загуби тези избори, протестният вот спечели“. Това заяви Мая Манолова, един от лидерите на „Изправи се! Мутри вън“.

„Протестният вот е първа политическа сила, но какво ще се случи, нека да изчакаме резултатите“, каза тя. Манолова заяви, че „Демократична България“ и Слави Трифонов не са нейни конкуренти, голямата битка е срещу партиите на статуквото – ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Тя изключи сътрудничество с ГЕРБ и ДПС.

„Най-важното е, че хората излязоха и гласуваха въпреки опитите на властта да саботират изборите и да сплашат хората. Това показва, че хората искат промяна и парламент, който да има висока представителност“, заяви Манолова.

Проблеми с машинния вот

За пръв път в най-новата ни история България гласува в условия на пандемия. Това са първите редовни избори след 2009 г.

Основните проблеми при гласуването тази година са свързани със спазването на противоепидемичните мерки, които забавят изборния процес и на някои места водят до образуването на опашки от желаещи да гласуват, както и с машинния вот. Проблемите с машинното гласуване се наблюдаваха в цялата страна през целия ден, като в редица секции на Великотърновска област то беше прекратено още сутринта с решение на ЦИК.

Изборният ден започна в 7.00 часа и приключи в 20.00 часа. Гласува се в 11 983 секции в цялата страна, подвижните урни за хора с увреждания са 409, за карантинирани или поставени под изолация заради коронавируса също са образувани няколкостотин подвижни урни. Само в София те са 51, а COVID-секциите в болниците са 88. В 9389 секции ще има машини за гласуване.

За българите в чужбина са разкрити 465 секции в 69 държави.

За 240 места в парламента се борят 6895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции и от инициативни комитети. Право на глас имат 6 732 316 души. /БГНЕС