ГЕРБ печели трите най-големи града, БСП ще има кметове в Русе и Благоевград

ГЕРБ спечели балотажа в трите най-големи града в страната, но БСП се върна на власт във важни областни центрове, предаде репортер на БГНЕС.

Без изненада управляващата партия на премиера Бойко Борисов спечели София, Пловдив и Варна, но това стана едва на втори тур. Йорданка Фандъкова е новият стар кмет на столицата с около 53,5%. Това ще бъде нейният четвърти мандат. За разлика от 2015 г., когато спечели още на първи тур с над 230 хиляди гласа, сега тя трябваше да се яви на балотаж срещу независимия кандидат Мая Манолова, за която гласуваха 40,6%, според предварителните данни от екзитпола.

На снимката: Йорданка Фандъкова и Мая Манолова

В града „под тепетата“ Борисов заложи изцяло на нов кандидат, след като досегашният кмет Иван Тотев не беше подкрепен за втори мандат. Здравко Димитров ще бъде най-вероятно новият градоначалник на Пловдив. Според неофициалните данни от екзитпола получава 55,4%. Той победи с почти двойно по-голям резултат кандидата на ВМРО Славчо Атанасов /39,1%/, чието явяване на балотажа изненада всички, тъй като се смяташе, че това ще е Даниела Каназирева.

На снимката: Здравко Димитров и Славчо Атанасов

В черноморската столица настоящият кмет Иван Портних беше преизбран /около 60%/. На първи тур малко не му достигна. Той се наложи с огромна преднина над Костадин Костадинов /36%/, който се прочу на европейските избори през май с изключително противоречив предизборен клип, в който се разстрелваха хора.

На снимката: Иван Портних и Костадин Костадинов

БСП се представи по-добре от предишните местни избори. Левицата спечели в големите областни градове Русе и Благоевград. В дунавския град Пенчо Милков още на първи тур водеше пред Диана Иванова с преднина от около 7%, която нарасна на втори тур и в крайна сметка той получи 59,7%, според предварителните данни от екзитпол. „Мисля, че русенци са мъдри хора и начинът по който те формираха общинския съвет на нашия град показва, че те не искат авторитарно управление и не искат аз да им казвам какво да става. Те искат да правя така, че да убеждавам групите в общинския съвет. Мисля, че това ще бъде наша политика”, заяви Пенчо Милков. „При анализа на платформите на колегите установих много общи неща, така че ще започна от това, което е общо. Още от утре започвам да работя за единението на нашите граждани”, каза още той.

На снимката: Пенчо Милков и Диана Иванова

След два поредни мандата кметът на ГЕРБ Атанас Камбитов /43%/ загуби в най-големия град в Югозападна България, който ще бъде управляван през следващите години от независимия Румен Томов /получил 52,1%/, подкрепян от БСП.

Днес спечелиха жителите на община Благоевград. Спечели демокрацията, тъй като ние направихме една изключително чиста предизборна кампания. Хората припознаха нашите идеи за развитието на община Благоевград. Това каза новоизбраният кмет инж. Румен Томов на първата си пресконференция, предаде кореспондентът на БГНЕС.

„На благоевградчани искам да благодаря за техния избор, да им благодаря за високата избирателна активност, бих желал да благодаря и на предизборния ми щаб, които се раздадоха изцяло. На политическите партии, които застанаха на втория тур зад моята кандидатура”, допълни Томов. Той определи резултатите от балотажа като един общ фронт срещу модела „Камбитов“.

На снимката: Атанас Камбитов и Румен Томов

Настоящият кмет на Плевен Георг Спартански ще продължи да управлява града, след като получи 53%. Той надделя над претендента от ГЕРБ Мирослав Петров, който получи 43%. „Гражданите на Плевен потвърдиха, че линията, по която вървим е правилна. Благодаря им. Плевен има лице и достойнство. Той не се предава“, каза новият стар кмет на града. В Ямбол спечели бизнесменът Валентин Ревански от "Пряка демокрация" с около 64%, според първите данни. Неговият опонент Катя Георгиева от БСП го поздрави и му стисна ръката. "Искам да благодаря на Петър Клисаров, че получих възможността да се кандидатирам. Безкрайно благодаря на гражданите на Ямбол, ще работя с всички общински съветници", каза той.

В Пазарджик за четвърти път кмет става Тодор Попов, който победи на балотажа представителя на БСП с разлика от около 20%. В града имаше една от най-ниските избирателни активности под 30%. Попов заяви, че не е политолог или социолог, за да я коментира.

Във Видин имахме сблъсък на двама кандидати с фамилията Ценков. Спечели Цветан Ценков с 57,8%, подкрепен от широка коалиция, срещу кандидата на ГЕРБ Огнян Ценков с 39,7%

Други големи градове, в които се проведе балотаж, са: Силистра, Ловеч, Перник, Разград, Сливен, Смолян, Търговище, Шумен, Добрич, Хасково. Според политическия психолог проф. Антоанета Христова най-голямата грешка на политическите партии би била да се обявят за победители след местния вот. „Всяка от политическите партии трябва да си направи сериозни изводи. Да види какви грешки са допуснали. Демократичният процес да се подобри“, коментира тя пред бТВ. Избирателна активност и жалби 35.80% или 1 430 691 българи са гласували на втория тур на местните избори в България от общо 3 996 304, имащи право на вот. Това показват данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) към 17:30 часа, предаде репортер на БГНЕС. В София избирателната активност е 33.33%, във Варна – 23.37%, Пловдив – 23,74%. Избирателната активност към 17.30 часа в Благоевград е 38,9% или 25 300 гласоподаватели.

Към този час най-висока е активността в Белене – 77.89%, Борово – 77.76% и Девня - 71.04% Общо 110 жалби и сигнали са постъпили в ЦИК до момента за нарушения в изборния ден. Избирателната активност в страната на първия тур бе 48.98%. От имащите право на глас 6 322 979 гласоподаватели, до урните са отишли 3 096 696. За Борисов изборите приключиха на първи тур, Радев се съмнява в честността на вота Премиерът Бойко Борисов заяви, че за него изборите са приключили още миналата седмица, като „двойно победи ГЕРБ“.

Президентът Румен Радев призова гражданите да гласуват масово, за да не допуснат купеният и корпоративен вот да определи тяхното бъдеще. Той покани ръководството на ЦИК, партиите, органите на реда, за да обсъдят всички пропуски в изборите и отстъплението от честността в изборния процес.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира призива на държавния глава да обсъдят нарушенията по време на местните избори. "В случая, в който бъде насрочена среща за обсъждането на въпросите, свързани с провеждането на местните избори и ЦИК бъде поканена, тя ще вземе участие и ще изложи своето становище и анализа на проведените избори", каза той. Като цяло изборният ден премина без особени нарушения. 9 хиляди полицаи бяха ангажирани с охраната на изборните секции на балотажа в страната. Общо секциите в страната са 7 хиляди. /БГНЕС