ГЕРБ поиска изслушване на председателя на ДАНС и на Демерджиев

Още в началото на пленарното заседание депутатът от ПГ на ГЕРБ Георг Георгиев прочете декларация, свързана с човек, издирван от Интерпол за тероризъм, и до който „необезопасен достъп“ е имал народен представител от „Демократична България“. В последствие, от ПГ на ГЕРБ поискаха изслушване на председателят на ДАНС и на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, предаде репортер на БГНЕС.

„В последните няколко месеца не можем да кажем, че държавата просто е обект на пробиви в сигурността, всъщност цялата ни държава представлява пробив в сигурността - грабежи, домови кражби, бум на битовата престъпност, разбити коли, убийства, катастрофи. Това, което се случва по пътищата вече взима толкова застрашителни размери, че ако косвено и донякъде пряко, виновният министър Шишков вече не вземе мерки, ще достигнем брой на жертви, които държавата не е виждала. Не на последно място, улици пълни с мигранти, улици, по които вече сме в не безопасност да се разхождаме. Вчера достигнахме до един неподозиран пик - в държавата беше задържан издирван терорист“, подчерта Георгиев.

Той обясни, че този човек е издирван от Интерпол за тероризъм.

„В досег с този човек, в продължение на повече от месец, месец, който се чудим къде са били българските служби, МВР, за да остави този терорист необезпокояван да се разхожда в нашата държава, но и месец, в който до този човек необезопасен достъп е имал наш колега народен представител, разбирате от какво е породена нашата тревога - за здравето и живота на нашата колега, която до такава степен е била заблудена от неговия миловиден външен вид дори в медиите го нарича нормален човек. Нашето притеснения нямаше да е толкова голямо, ако не отчитахме един много дълбок пробив в сигурността на най-чистата, най-добрата, макар и най-малката, но най-хубава партия в този парламент, за която знаем, че нейните редици са имунизирани от това в тях по някакъв начин да се инфилтрират радикални престъпни фактори“, каза Георгиев.

Според него, ако в такава партия могат да влязат подобни елементи, то не знам какво би могло да се случи в партия, в която изнесено в публиката знаем, че има нейни народни представители, които имат бизнес сътрудничество с граждани на Руската федерация. „Ако в Демократична България може да има такива хора, какво остава за „Продължаваме промяната“, каза той. Георгиев посочи, че чрез декларацията им искат да разберат какво се е случило.

Маноил Манев от ГЕРБ поиска изслушване на председателя на ДАНС и на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, за да отговорят на няколко важни въпроса. Той посочи, че трябва да се отговори как човек издирван с червена бюлетина от Интерпол навлиза на територията на страната, както и как един човек издирван от Интерпол получава помощ от депутат, за да се устрой в страната.

Атанас Атанасов от Демократична България също се намеси и заяви, че ще подкрепят предложението на Манев за изслушване на служебния министър Демерджиев, както и на председателя на ДАНС, за да може да се изясни цялата ситуация. „Правят се тук интерпретации да бъде унижаван един човек, каквато е Албена Симеонова. Никога не съм целувал ръката на Бойко Борисов и няма да я целувам докато съм жив“, каза още той.

Това изказване предизвика и ответна реакция от страна на Георг Георгиев от ГЕРБ, който каза, че няма да коментира кой чий шлифери е носил и отбеляза, че имаме много специфичен казус, в който от ГЕРБ са подходили със загриженост. /БГНЕС