ГЕРБ показва програмата си до дни, няма да пипа данъците

ГЕРБ ще анонсира предизборната си програма до няколко дни, стана ясно от думите на вицепремиера и водач на листата на партията за Габрово Томислав Дончев, предаде репортер на БГНЕС.

„Вътре няма число, което да не е базирано на реални разчети“, увери той и допълни: „Никой от нас не претендира да е чудотворец, ние сме работещи момичета и момчета“.

Представяйки основни акценти от предизборната програма на партията пред членове на КНСБ, Дончев увери още, че една от основните политически задачи пред партията му е да „възстанови нормалния политически диалог в страната. „Без крясъци, без обиди, без заклинания“, каза Томислав Дончев, според когото пред следващото управление на страната, каквото и да е то, стои важен въпрос, свързан с превеждането на България през т. нар. „зелена сделка“ и политиките по декарбонизация.

Томислав Дончев заяви, че в програмата, която ще бъде обявена на отделно събитие до няколко дни, със сигурност няма да има заложена промяна в данъчната система на страната.

Това потвърди и бившият финансов министър Владислав Горанов, който, въпреки че не участва в листи на предстоящите избори, взе участие в представянето на акцентите от програмата.

„Сегашният модел на данъчна система се е доказал като работещ, особено в периода на икономическите последствия от COVID-пандемията. Не смятаме, че в следващите няколко години трябва да се правят съществени изменения в данъчната политика и категорично ще отстояваме запазване на сегашните нива на данъци и неповишаването им“, категоричен бе Горанов.

От своя страна социалният министър Деница Сачева заяви, че минималната заплата ще стане 500 евро (1000 лева) до края на мандата. Средната работна заплата да бъде 1000 евро (2000 лева), а пенсиите да бъдат ежегодно актуализирани, обеща Сачева, ако партията ѝ управлява в следващите 4 години.

„Говорим в евро, защото се надяваме до 2024 да бъдем част от еврозоната“, заяви тя пред журналисти и членове на КНСБ, представяйки акценти от предизборната програма на партията. Деница Сачева увери още, че се предвиждат и мащабна реформа на модела на социално подпомагане у нас, защото трябва да се увеличат възможностите за подкрепа, а системата да стане „целенасочена и фокусирана“, за да достига до най-нуждаещите се.

От партията предвиждат и работа по Кодекс за социална закрила, който да обедини настоящото законодателство и да даде възможност за по-добро подпомагане на средно около 350 хил. семейства всеки месец.

„Важна тема за нас са хората в социалната система. Ще работим за стратегия за всички хора, които работят в областта на социалните дейности – това са над 16 хил. работници. Не еднократно сме казвали, че професиите на бъдещето са свързани както с технологиите, рака и с хората“, заяви още Деница Сачева.

Тя обеща още работа по нов Кодекс на труда, нов Закон за насърчаване на заетостта, сериозна промяна в областта на професионалното обучение и Портал с прогнози за работните места на бъдещето и необходимите за тях умения.

До една година и половина ще бъде завършена цялостната национална здравна информационна система, с което на практика в страната ще има напълно работещо електронно здравеопазване, увери здравният министър и кандидат-депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

Представяйки основни акценти от предизборната програма на партията пред членове на КНСБ, проф. Ангелов увери, че в програмата на партията е залегнала ускоряване на дигитализацията в здравната сфера, давайки пример със завършените вече електронна рецепта, електронно направление и част от пациентското досие.

Пред участниците в дискусията той посочи още, че от партията ще работят за качествена медицинска грижа в отдалечените райони, реформа в НЗОК и демонополизирането ѝ, както и за по-високи доходи в системата на здравеопазването. Ангелов обеща още продължаване на реформата в Спешната помощ, по една модерна болница във всеки регион на страната, както и инвестиции в медицинското образование. /БГНЕС