ГЕРБ: Половината от кризите в държавата са "домашно производство"

След седмица ще представим Управленска програма в детайли. Но кризите в България не са внесени отвън - ако те бяха вносни, можехме да се надяваме някой отвън да ги оправи. Но поне половината от кризите са абсолютно "домашно производство". И има мерки, с които да бъдат овладяни - като контрапункт на абсолютната безпомощност на предишното правителство.

Това каза Томислав Дончев по време на извънредна пресконференция на ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

Излизането от кризата трябва да е общо дело. А някои кризи не могат да бъдат решат секторно: например МФ не може да намали високата инфлация самостоятелно. Ние предлагаме комплексен подход, след като тази част от инфлацията, която не е привнесена отвън, се дължи на високите цени на енергоносителите.

Липсата на дърва за огрев е особено актуална: ние твърдим, че трябва да бъде възстановен старият модел, при който всеки ще има достъп до дърва за огрев на нормални цени.

Същото е положението с мигрантския натиск: ако се върне стария подход с добрите отношения между нас и съседните ни страни, нямаше да е толкова силен натиска по границите, добави Дончев.

Днес повече от всякога България се нуждае от адекватни и бързи дейности, за да се преборим с проблемите, които "Продължаваме промяната" ни завеща, коментира бившият енергиен министър Теменужка Петкова. По думите й кризата е в два аспекта: първият е с доставките, при които ГЕРБ винаги се е стремила да постигне диверсификация. Който иска да работи за диверсификация, резервира капацитет, а не наема посредници, категорична бе Петкова. "Булгаргаз" незабавно да обяви публичен международен дълг за доставчици на втечнен природен газ, и да се сключат дългосрочни договори. Трябва да има диверсификация и на доставките на свежо ядрено гориво, посъветва бившият министър.

Вторият аспект на кризата е в цените на природния газ и на енергията. Те са причина една голяма част от предприятията да намалян производството си, а други направо затвориха. Трябва да се преструктурира фонд "Сигурност" на енергийната система на страната - той трябва да обхване цялата сигурност на системата, допълни Петкова./БГНЕС