ГЕРБ ще коригира проектоконституцията, ВМРО и НФСБ изразиха подкрепа

ГЕРБ и ВМРО постигнаха принципно съгласие за промяна в Конституцията на страната и свикване на Велико Народно събрание. НФСБ също ще подкрепи партньорите, предаде репортер на БГНЕС.

Двете формации проведоха близо едночасов разговор в парламента, след който обявиха около кои предложения са имали допирни точки.

„Проектът, който бяхме депозирали първоначално в Народното събрание, за да имаме основа, върху която да предизвикаме останалите партии за дискусия, в момента търпи правно-техническа корекция. Имаме екип, който изглажда някои от правно-техническите проблеми в този първоначален проект. Ще чуем и всички предложения от парламентарните групи, с които се срещаме днес и независимите депутати“, увери председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Тя подчерта, че от партията са се съгласили с предложението на ВМРО в проекта за нова Конституция задължително да се впише преамбюл, в който да се очертаят основните принципи, по които ще функционира държавата.

Управляващите са си поставили за срок 2 септември, докато се надяват да бъдат събрани необходимите 120 подписа за стартиране на процедурата, която предполага 2-месечно обсъждане на проекта, както и детайлизирането на предложенията. След това трябва да бъде потърсена по-голяма подкрепа от 160 народни представители.

От ВМРО пък изразиха подкрепа за промяната в основния закон и обявиха, че гледат „с надежда“ към идеята за свикване на Велико Народно събрание.

„В нашите предложения се включва детайлизиране на позицията за герба, който много хора поставиха при публикуването на първия вариант, подкрепата за грамотната раждаемост. Смятаме, че по отношение на тази възможност за внасяне на закони от съдебните съвети на прокурорите и съдиите, предложена от ГЕРБ, смятаме, че е хубаво, ако това остане, то да бъде само за закони, свързани с функционирането на съдебната власт“, уточни Искрен Веселинов.

Той подчерта, че от партията му поддържат идеята президентът също да има законодателна инициатива, но единствено по въпроси, свързани с неговите компетенции. От ВМРО ще искат още текстове, свързани с правата на българските общности зад граница, брачния съюз между мъж и жена, въвеждането на форма на задължително гласуване, както и такива, даващи възможност в бъдеще да бъде върната наборната военна служба.

Заявяваме рестарт и посока за промяна и това е категорично, посочи Дариткова и добави: Отговаряме в най-кратки срокове на искането на обществото за промяна в основния закон.

„Бяха изключително конструктивни разговорите. Колегите заявиха, че имат волята да подкрепят нашето предложение за събиране на 120 подписа за стартиране на процедурата за Велико Народно събрание и нова Конституция. Разбира се, това е само първата стъпка – изразена политическа воля. Оттук нататък, след втори септември, когато ще бъде процедурата по събиране на подписите, ще стартираме един период, в който да бъдат разгледани всички предложения, защото всяка една парламентарна група ще има такива“, обобщи резултатите от срещата председателят на парламента Цвета Караянчева.

Тя подчерта, че колегите от НФСБ са имали някои предложения за технически корекции и увери, че те ще бъдат отразени в проекта, който ще бъде предложен за подписи в началото на следващия месец. „Този проект не е на ГЕРБ, този проект е политическа воля, покана за разговор“, допълни още Караянчева.

„В тези мрачни и тъжни времена обикновено идва време за велики дела и Велико Народно събрание. Разговорите тепърва предстоят с уточняване за конкретните действия, изчистванията на забележките и нашите предложения“, заяви от своя страна Валентин Касабов от НФСБ.

От патриотичната формация уточниха, че са получили уверенията на по-големия коалиционен партньор за запазване на трите, според тях, важни фундамента в новия вариант – националната държава, национален език български и православието като традиционна религия.

„Това са неща, от които отстъпление не бива да се прави“, смята Борис Ячев. От НФСБ изразиха и задоволство от факта, че някои от предложенията на ГЕРБ се припокриват с техни стари идеи – намаляването на броя на народните представители и въвеждане на индивидуална конституционна жалба.

Управляващите обявиха още, че предвидените за днес разговори с независими народни представители са отлагат, тъй като тези депутати са поискали още време да се запознаят с предложенията. /БГНЕС