ГЕРБ представи кабинет, който можеше да имаме, но няма да имаме

Отговорността пред нашите избиратели и българските избиратели изисква да представим кабинет и структура на нашия Министерски съвет, въпреки че ще върнем мандата – в момента, в който го получим. ГЕРБ е опозиция. Самообявени за алтернативни партии отказват да носят отговорност и да вземат решения. Бяхме свидетели на цирк. Стана ясно, че никой не иска да носи отговорност. Стана ясно, че единствено и само партия ГЕРБ осъзнава, че е важно все пак да има управление на тази държава.

С тези думи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова започна пресконференцията на ГЕРБ преди да отидат в президентството, където да получат и върнат втория проучвателен мандат, предаде репортер на БГНЕС.

Безспорно ситуацията е толкова нелепа, че първият и вторият не желаят да съставят правителство, а петият и шестият желаят да управляват, подчерта Атанасова.

До този момент никой не отговори на каква цена беше получена подкрепата за председателя на Народното събрание, на каква цена беше получена подкрепата за парламентарните комисии, продължи тя.

България има нужда от стабилно управление. Предстоящите кризи могат да се управляват от правителство с ясно мнозинство зад него. Стана ясно, че без конструктивни и нормални разговори с ГЕРБ-СДС правителство не може да има, заяви и номинираният за министър-председател от ГЕРБ-СДС Даниел Митов при представянето на проектокабинета на коалицията, преди да отиде при президента Радев.

Митов уточни, че съставът и структурата на проектокабинета няма да бъде представян на „Дондуков” 2 и изчете предложенията за министри, които няма да бъдат внасяни в Народното събрание. Митов подчерта, че ще дадат възможността на президента максимално бързо да премине към третия проучвателен мандат.

В проектокабинета на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев, Румен Христов и Екатерина Захариева са вицепремиери. Румен Христов е и вътрешен министър, Захариева – на външните работи, както и в предишния кабинет. Кирил Ананиев е министър на финансите. Министър на отбраната е Христо Гаджев, а на правостдиети Родомир Чолаков, министър на здравеопазването е Костадин Ангелов, който и последен бе начело на ключовото министерство. Министър на културата е Любен Дилов-син, министър на социалната политика – Деница Сачева, на транспорта – Росен Желязков. За министър на енергетиката ГЕРБ-СДС са заложили отново на познато лице – Делян Добрев. Министър на икономиката - Жечо Станков, министър на спорта е Красен Кралев. Деница Николова е министър на туризма.

От своя страна Томислав Дончев подчерта, че 46-ото Народно събрание е заченато от омразата и за това не може да произведе нищо.

Според него да се говори за възможна коалиция между третата, четвъртата, петата политическа сила не отразява демократичнатна логика.

Дончев анализира, че политическите сили не могат да генерират минимум политически консенсус. Поставяме под въпрос фундамента на демокрацията. Първостепенна политическа задача през следващите месеци е да се търсят механизми за възстановяване на политическия диалог, път за търсене на консенсус, каза още той.

Даниел Митов каза още, че третият мандат не може да се реализира и най-вероятно отиваме на нови предсрочни избори.

Според Десислава Атанасова очевидно се водят задкулисни договорки и запита: Как иначе ДПС ще получат икономическата комисия и тази по благоустройство? ДПС лекичко се промъква чрез председателите на две много важни комисии, с които е свързано бъдещето на държавата. Само и единствено с ГЕРБ не се водят разговори за трети мандат или различни трикове с кворума в зала, каза още тя.

По думите ѝ вчера се е видяло, че мнозинството не е способно да поддържа кворума и за това са се намесили онези партии, с които уж никой не иска да разговаря.

Ако няма съгласие, поне публично такова, трябва максимално бързо да се връчи втори и трети мандат, защото пред България стоят кризи. Радев имаше някакви причини да протака втория мандат, но той добре разбра, че актуализацията не може да бъде условия. В парламентарната република не президентът определя дневния ред. Радвам се, че го е разбрал, каза още Атанасова.

Тя съобщи, че ГЕРБ ще поканят Камелия Нейкова да обясни дали ЦИК могат да се справят с избори две в едно. Отново настояваме да се броят контролните разписки след края на изборния ден, подчерта Атанасова. /БГНЕС