ГЕРБ: Президентът прави предизборна кампания в полза на БСП

„За нас е недопустимо президентът, който според Конституцията олицетворява единството на нацията и съгласно чл. 14 от нея е обединителят и човекът, който трябва да бъде изцяло неангажиран с политическа агитация, той да прави предизборна кампания в полза на БСП“.

Това заяви заместник-председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ Цветомир Паунов, предаде репортер на БГНЕС.

От ГЕРБ днес внесоха сигнал до ЦИК, в който посочват, че държавният глава извършва „нерегламентирано и абсолютно безцеремонно участие“ в предизборната кампания за предстоящите европейски избори в полза на БСП. Повод за жалбата им стана изказването на Румен Радев в Асеновград, които според ГЕРБ е било „в синхрон“ с твърденията на лидера на опозицията Корнелия Нинова.

„Разбирате ли иронията на неговото изказване? Именно в Асеновград, в който е избран сегашният народен представител от „БСП за България“ Манол Генов, който е единственият, срещу когото има повдигнато обвинение за купуване на гласове. Трябва да си зададем въпроса – къде се намира предизборният щаб на БСП? Дали в президентството, тъй като Иво Христов, в качеството му на депутат от листата на БСП, продължава да бъде председател на Стратегическия съвет при президента. Може би тук БСП и президентът са в много добра позиция, тъй като опорните точки се пишат от един и също човек, които се ползват едновременно“, смята Цветомир Паунов.

Според депутата Тома Биков пък няма как президентът да твърди, че правителството има „свръх проблем“ с корупцията, а в същото време то да преговаря на високо ниво с голям стратегическо инвеститор. „С подобни необмислени изявления президентът пречи, а не помага“, смята той. Биков коментира и призива на държавния глава властта да разследва офшорните сметки на политиците, припомняйки, че водачът на листата на БСП за евроизборите Елена Йончева е с повдигнато обвинени за пране на пари. „Абсолютно доказано, в продължение на години, тя е получава заплата от 12 500 лева през офшорни сметки“, заяви още депутатът.

Жалбата на ГЕРБ е депозирана в деловодството на ЦИК и предстои да бъде разгледана на редовно заседание на комисията. /БГНЕС