ГЕРБ: Президентството да извадят молбите от украински българи и експресно да им издадат паспорти

От няколко дни в страната ни влизат украински бежанци, те са предимно жени и деца на този етап. Знаете, че има забрана мъжете от 18 до 60-годишна възраст да напускат Украйна. В момента всички тези бежанци се радват на българска солидарност, но скоро трябва да има организирана мащабна и национална подкрепа на хората, които влизат в страната.

Това заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева, по време на брифинг, на който партията излезе със своите предложения, предаде репортер на БГНЕС.

Сачева заяви, че бежанците имат нужда от достъп до здравни грижи, психологическа подкрепа. "Заедно с колегите сме подготвили няколко законодателни решения", заяви още тя.

Радомир Чолаков от ГЕРБ посочи, че в Закона за убежището и бежанците предлагат текст за чужди граждани с българско самосъзнание.

Идеята е тези граждани да могат да се обръщат при консулите или към областните управители и кметовете за облекчена и улеснена процедура за подаване на искане за убежище, обясни депутатът.

Чолаков подчерта, че държавата трябва да поеме разходите до размера на един общински наем за съответната община. Според него гражданите и хотелиерите трябва да получат компенсация.

"Предвиждаме тези чужди граждани с българско самосъзнание да получават право на убежище по облекчен и ускорен ред, което ще зависи от администрацията на президента. Призоваваме вицепрезидента много бъро да разглежда такива молби за убежище", каза още Чолаков.

Депутатът заяви, че се предвиждат и изменения, чрез които българите да получават право на труд автоматично. Той поясни, че първата финансова подкрепа, която би могла да им бъде дадена, е отпускане на помощи за безработни като български граждани, а малолетните и непълнолентни трябва да получават място в детски ясли, детски градини и училище, както и да могат да посещават езикови курсове за сметка на държавата.

ГЕРБ счита, че тези права трябва да са за срок от 18 месеца.

Маноил Манев обърна внимание, че много българи, получили гражданство в България от Украйна съобщават, че в техните семейства има хора, които са в процедура отдавна. "Това са съпруги, съпрузи, деца. Единте имат паспорти, бащата и майката имат, децата нямат. Обръщам се към президентството, към вицепрезидента, да направят така да извадят всички молби от украински българи, българи, живеещи в Украйна и по най-бързия експресен начин да им издадат паспорти", каза още Манев. Той заяви, че ГЕРБ ще направи и предложения за по-късен етап, когато войната свърши. Според него след като войната свърши, нещата за тези хора, дошли да живеят тук, няма да са по-леки.

"Не е вярно това, че ако поискат статут в България, ще бъдат настанени в лагери. Това не е вярно. Този страх трябва да бъде разсеян с помощта на всички ни. Има възможности да получават на външни адреси настаяване и да се ползват от всички права, които им дава защитеният статут, не е необходимо да ходят в никакви лагери. Тази новина пречи на хората да поискат статут и да поискат закрила, а това просто не е вярно", посочи още Маноил Манев. /БГНЕС