ГЕРБ призова за преразглеждане на Изборния кодекс след местния вот

Призовавам всички национално отговорни политически сили да поемат нашата протегната ръка за консенсусно преразглеждане на Изборния кодекс след провеждането на местните избори, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, предаде репортер на БГНЕС.

Дариткова препотвърди настояването на партията ѝ да няма машинен вот на предстоящите наесен избори за кметове и общински съветници, защото са твърде сложни. От ГЕРБ аргументираха предложението да не гласуваме машинно на местни избори с желанието си те да протекат по начин, който да не доведе до „безкрайно оспорване на резултатите и до съмнения за тяхната легитимност“.

Първоначалното предложение, под което се подписаха ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, предвиждаше машини да има само при изборите за Европейски парламент и президент, но впоследствие управляващите се отказаха ограничението да важи и за изборите за национален парламент. Последните изменения в закона предвиждаха да гласуваме машинно в 6 000 секции наесен, а от там нататък страната ни да поеме по пътя на пълното въвеждане на машинния вот.

„Ще направим всичко възможно, заедно с вас, да отворим отново Изборния кодекс след протичането на местните избори и да търсим тези решения, които да гарантират прозрачен изборен процес и коректно отчитане на резултатите“, заяви Дариткова по време на дебатите. Според нея тогава могат да бъдат решени и други проблеми, сред които големият процент на недействителни бюлетини у нас, както и да бъде обсъдена възможността от въвеждане на машинно преброяване на гласовете или друг вид отчитане на изборните резултати.

„Ще отстраним всички проблеми, които с времето са се създали в Изборния кодекс, защото той многократно е бил поправян и буквално кърпен“, увери Дариткова.

Според БСП обаче Изборният кодекс е „чувствителна материя“, а честата му промяна води единствено до „неустойчивост в законодателството“. „Само преди две седмици ни убеждавахте, че машинно гласуване не трябва да има, защото е много скъпо, няма го никъде в Европа, не е ефективно, опасно е. Днес казвате, че трябва да има за всички избори, но не и за местните. Или искате машинно гласуване, или не искате. Можем да спорим по въпроса, но заемете най-накрая една позиция“, призова управляващите депутатът Крум Зарков. Според него, с или без машинно гласуване, изборният процес в България вече е достатъчно опорочен заради различни измамни практики. „Ще реши ли машината всички тези проблеми? Не! Крачка в правилната посока ли е? Да! Защо тогава се противопоставяте?“, попита той управляващите.

От опозицията заявиха, че ще участват и в бъдещи дискусии по темата, но за да има устойчивост един нормативен акт, според тях той не трябва да бъде постоянно променян. /БГНЕС