ГЕРБ призоваха политиците да мислят преди да говорят, ПП отиват в опозиция

Коалицията ГЕРБ-СДС спечели категорично предсрочния парламентарен вот, предаде репортер на БГНЕС.

От партия ГЕРБ призоваха политиците да мислят преди да говорят.

„Благодарим на всички за подкрепата. И съветваме всички колеги политици преди да говорят - да мислят”, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев на излизане от централата на партията. Десислава Атанасова добави, че ще направят коментар след като станат ясни окончателните резултати.

Ние загубихме изборите. ГЕРБ и ДПС имат ясен мандат да направят коалиция, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев в първи коментар след днешния изборен ден.

От тук нататък ни чака една нелека зима. Успех на ГЕРБ в сформиране на правителство, защото техният успех, е успех на всички българи. Ние сме дълбоко несъгласни с начина, по който те са управлявали страната, но българските граждани се произнесоха, каза още Асен Василев и добави: Българският народ ни отреди мястото на опозиция.

Кирил Петков заяви, че уважават избора на хората. Ние обещахме на нашите избиратели, че коалиция с ГЕРБ и ДПС няма да бъде направена, ще си изпълним обещанието. Ние като политици ще бъдем хората, които ще си изпълняват обещанията, каза той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че шапката на всички кризи е политическа и тя трябва да бъде решена на първо място.

Нормалност и диалог в политиката. Това е знакът на българските граждани. Те не гласуват хората да се мразят и подхождат реваншистки, а да се търси решение на проблемите на хората. Да има диалог, а не разделителни линии, подчерта Карадайъ.

Той отправи призив към всички партии, които ще бъдат в 48-ото Народно събрание да преодолеят егото си и да търсят обединение.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че след тези избори „получаваме още по-фрагментиран парламент“.

„И, за съжаление, идва ред всички да платим цената за политическата недалновидност, тласнала страната ни към поредните предсрочни избори и пропуснала възможността за навременно обединение на партиите на промяната“, написа той във Фейсбук.

При 100% паралелно преброяване на "Галъп интернешънъл" ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 23.5%, "Продължаваме промяната" са с 19.5%, ДПС получават 15,2%. "Възраждане" са с четвърти с 10%, БСП получават 8.9 на сто, "Демократична България" - 7.0%, "Български възход" са над чертата с 4.7%, а "Има такъв народ" засега са под 4-процентната бариера с 3.8%.

„Тренд” представи 95% от паралелното преброяване, ГЕРБ-СДС печели 24,7% от гласовете. Втора политическа сила е „Продължаваме Промяната” - 19,8%. Следват ДПС - 14.7%, „Възраждане” - 9,9%, БСП - 8,9%, „Демократична България” - 7,2%, „Български възход” - 4,8%.

Алфа Рисърч представи данни при 80% паралелно преброяване. ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 25.9%, "Продължаваме промяната" са с 19.3%, ДПС получават 14.4%. "Възраждане" са с четвърти с 9.9%, БСП получават 9.4 на сто, "Демократична България" - 7.5%, "Български възход" са над чертата с 4.3%, а "Има такъв народ" са точно на 4-процентовата бариера. /БГНЕС