ГЕРБ: Протоколът на ЦИК е твърде сложен, ще доведе до обърквания

Изборният протокол, който е изготвила Централната избирателна комисия (ЦИК) е твърде сложен, неясен и ще доведе до обърквания при неговото попълване, алармираха кандидати за народни представители от ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

Според кандидат-депутатите изборната администрация е създала труден за попълване документ, който заплашва да създаде големи обърквания в работата на секционните и районните избирателни комисии.

„Изборите са като институциите, без значение кой управлява, трябва да ги съхраним, хората трябва да им имат доверие“, заяви Томислав Дончев. Според ГЕРБ вина за твърде сложните протоколи имат членовете на ЦИК от квотата на БСП и по-конкретно Емил Войнов, които са изготвили моделът им, в който не са спазили изисквания за опростено съдържание.

Според Томислав Дончев всичко това ще доведе до затруднения на изборния процес, грешки при отчитане на резултатите, а от там и до евентуална политическа и дори конституционна криза.

Имаме един изкуствено усложнен изборен процес и това е нарочно. Нарочно, за да има повече грешки, за да се генерира хаос, нетърпение и да се получи една чудесна среда за политически спекулации. Имаме предизборни заявки не от „шантан кафе”, а от партийни централи, от президентството, че изборният процес ще бъде непрозрачен и изкривен. В безсилието си да постигнат адекватен изборен резултат, повече от една партии целят създаване на тежка институционна криза, заяви още Томислав Дончев.

Друг проблем били и графите с преференциите, смята Евгения Алексиева, също кандидат за депутат, които трябва да бъдат попълнени от секционните избирателни комисии, както и съхранението и транспорта на разписката от машинния вот. „Този протокол е много затруднен, с много ненужни данни, много ненужна информация. Апелираме това да бъде променено“, каза Алексиева.

От ГЕРБ отбелязаха още, че недействителните гласове са поставени пред действителните гласове в протокола. 9 графи имат идентично и близко по съдържание изискване. Това ще доведе до объркване работата на СИК, заявиха от ГЕРБ. /БГНЕС