ГЕРБ с категорична победа

Коалицията ГЕРБ-СДС печели предсрочния парламентарен вот. Формацията на Слави Трифонов „Има такъв народ”, която веднъж излезе на челна позиция, се срива и остава под прага на 4-процентната бариера. Партията на бившия служебен премиер Стефан Янев – „Български възход” обаче влиза в бъдещото Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Галъп: 7-партиен парламент

7-партиен ще бъде бъдещият парламент, според данните на Галъп след днешните избори.

Според данните на Галъп до този момент, ГЕРБ-СДС получава 63 депутатски места в бъдещото Народно събрание. „Продължаваме промяната” ще имат 52 народни представители, ДПС – 42, „Възраждане” – 27, БСП – 24, „Демократична България” – 19 и формацията „Български възход” 13 депутати.

При 100% паралелно преброяване на "Галъп интернешънъл" ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 23.5%, "Продължаваме промяната" са с 19.5%, ДПС получават 15,2%. "Възраждане" са с четвърти с 10%, БСП получават 8.9 на сто, "Демократична България" - 7.0%, "Български възход" са над чертата с 4.7%, а "Има такъв народ" засега са под 4-процентната бариера с 3.8%.

„Тренд” представи 95% от паралелното преброяване, ГЕРБ-СДС печели 24,7% от гласовете. Втора политическа сила е „Продължаваме Промяната” - 19,8%. Следват ДПС - 14.7%, „Възраждане” - 9,9%, БСП - 8,9%, „Демократична България” - 7,2%, „Български възход” - 4,8%.

Алфа Рисърч представи данни при 80% паралено преброяване. ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 25.9%, "Продължаваме промяната" са с 19.3%, ДПС получават 14.4%. "Възраждане" са с четвърти с 9.9%, БСП получават 9.4 на сто, "Демократична България" - 7.5%, "Български възход" са над чертата с 4.3%, а "Има такъв народ" са точно на 4-процентовата бариера.

Промяна в броя на партиите, които влизат в парламента, сочат последни данни „Маркет линкс“, цитирани от бТВ, при паралелно преброяване на 80% извадка.

Първа политическа сила остава ГЕРБ-СДС с 24,9% подкрепа. Втори са „Продължаваме промяната“ с 20% подкрепа. Трети са ДПС с 12,3%, следвани от „Възраждане“ с 9,6%. БСП получават 9,3%, а „Демократична България“ – 8,1%. Според тези данни „Има такъв народ“ остават под чертата с 3,9%, както и „Български възход“ с 3,9%.

Политиците гласуваха за сигурност, смело управление и работещи институции

Президентът Румен Радев гласува за ефективни институции, които да овладеят кризата, да предприемат решителни реформи, да вземат стратегически решения с дългосрочен хоризонт.
Служебният премиер Гълъб Донев се надява партиите със своите послания да са успели да привлекат повече гласоподаватели, така че да имаме легитимно НС, което да изразява волята на българските граждани. Влизането в спирала от избори не е от полза за нито един български гражданин, трябва стабилно мнозинство в НС, което да излъчи редовно правителство, добави Донев.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че хаосът и рекетът върху българина трябва да престане. „Вчера и онзи ден започнаха да излизат далаверите на управляващите. Когато всичко стане ясно какво се прави и малкото останали да гласуват за тях ще се отвратят“, добави той. Енергетика, еврозона, съдебна реформа, диверсификацията от „Газпром“ изброи Борисов като основни теми.
Ако политиците продължават да се правят, да се водят от егото си и да не се съобразяват с хората, които са гласували, накрая няма никой да отиде да гласува. Реваншизъм мога да им обещая, че няма да има. Не трябва да се допуска спирала от избори, подчерта Борисов.
Лидерът на ПП Кирил Петков се надява гражданите да гласуват България да продължи напред и да се скъса с времената на прехода. „Бих се радвал, да продължим - увеличихме доходите на пенсионерите искаме да увеличим и средната работна заплата. Надявам се всеки млад българин да избере България, много българи да се върнат от чужбина, Днес коалицията, която ще направим, е коалицията с българския народ“, посочи още Петков.
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган "гласува за бъдещето на България", а лидерът на формацията Мустафа Карадайъ смята, че страната трябва "да възстановим демокрацията, нормалността и да осмислим понятието диалог, защото има множество кризи“.
Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов смята, че пред страната ни се очертават два пътя. „Или ще промени кардинално пътя си и ще има шанс за оцеляване, или ще продължим както досега. България трябва да поставя интересите на гражданите над всичко, и да не участваме в чужди военни конфликти“, добави той.
Корнелия Нинова от БСП призова държавата да не изоставя хората, да бъде до тях като партньор. Според нея без силна социална партия, каквато е БСП, няма да е лесно в тези трудни времена.
Ръководителят на „Демократична България“ Христо Иванов смята, че страната се нуждае от истинско смело и реформаторско управление. Без ДБ такова управление не би било реално, няма как неговата същност да е реформаторска. Ние сме поставили приоритетите си и политиките си срещу Путин и агресията му, разумна фискална политика и съдебна реформа, допълни Иванов.

Очаквано ниска активност

Последните данни, които бяха обявени от социологическите агенции, дават избирателна активност малко над 30% към 18.00 часа. Последната официална информация на ЦИК за активността е към 16.00 часа, когато тя е била 25,58%.
Около 40 сигнала са постъпили в ЦИК за агитация или резултати от изборите в социалните мрежи, както и от граждани, които се оплакват от членове на комисии. Няма констатирани сериозни нарушения, казаха от ЦИК.
Общо над 6 млн. и 600 хил. души имат право на глас. В страната са разкрити 11 636 секции, като в 9369 от тях се гласува с машина, а в 1105 от тях се гласува с две устройства. В 2785 секции се гласува с хартиени бюлетини. 755 са разкритите секции в чужбина.
1954 жени и 4670 мъже се борят за място в 240-местният ни парламент. Регистрираните в две листи кандидати са 1296. /БГНЕС