ГЕРБ-СДС в СОС: Поехме ангажимент за 20% увеличение на заплатите на медицинските сестри и фелдшерите

Имаме точни и ясни разчети защо е законно и може да се финансира допълнително възнаграждението на медицинските сестри и фелдшерите и откъде ще дойдат парите. В крайна сметка свършихме работа, защото ние внасяне днес предложение в бюджета, а не обещание за държавата – увеличение с 20% на заплатите, считано от 1 януари. Това ще струва на годишния бюджет 10 млн. лв.


Това заяви председателят на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, предаде репортер на БГНЕС.

"Тези 10 млн. лв. предлагаме да бъдат пренасочени от резерва на кмета, който г-н Терзиев тази година щедро е предвидил да бъде рекорден, поради което му предлагаме да бъде намален с 10 млн. лв., предложени от него в размер на 23 млн. лв. Тоест, има откъде да дойдат парите – от един резерв, който е изцяло еднолично на подчинение на кмета на СО", обясни Георгиев и добави, че парите за тези 20% ще дойдат оттам.

Предложението е внесено и ще се гледа на финансова комисия следобед.

"Следващите 10%, за да стигнем до прилични възнаграждения на хора, които имат изключително важна роля за здравето на децата в София, ще бъдат осигурени. Даваме 6-месечен срок за разговорите с държавата, т.е. рубриката "тате ще ми купи колело, ама друг път", която Терзиев ви е представил, след което ние поемаме ангажимента. Това е договорено с КНСБ, КТ "Подкрепа, другите 10%, в случай, че до 6 месеца не бъдат осигурени от държавата, ние ще направим актуализация на бюджета и съобразно изпълнение на капиталовата програма, ще ги гарантираме от есента занапред", категоричен е Георгиев.

"Исканията, които правят колегите, са за увеличение на еднократното плащане всяка година от 450 на 500 лева за работно облекло. За медицински сестри и фелдшери да няма възможност за работно облекло, очевидно не е сериозно от наша страна, поради което увеличението в размер на 100 хил. лв. ние предвиждаме да бъде осигурено отново от бюджета", каза още той.

Георгиев посочи и откъде ще дойдат средствата. "Терзиев е предвидил в бюджета за тази година два пъти повече пари за представителни разходи – 40 хил. лв. на месец за пътувания, цветя, обяди и пр. Предлагаме да се намалят парите за обяди и представителни на кмета, да купим облеклото на медицинските сестри и на фелдшерите", добави той.

По думите му искането при пенсионирането е да получат вместо седем девет заплати.

Общинският съветник Антон Хекимян каза от своя страна, че в случая виждат поредната ситуация, в която кметът Терзиев дава обещания с въображаеми пари.

"Най-вероятно той разчита и на финансовия си министър и човек, който пък той е финансирал, знаете, като участник в политическия живот Асен Василев да му даде пари за медицинските служители", заяви той.

Хекимян подчерта, че когато има проблем групата на ГЕРБ-СДС в СОС се събира и излиза с реални предложения за пари, които могат да дойдат от бюджета с отрязване на представителни разходи и взимане от други пера, които също са раздути излишно.

Димитър Вучев ще представи предложението в комисия за 20% по-високи заплати, считано от 1 януари. Георгиев благодари на Ваня Григорова и общинските съветници от групата на БСП в СОС, които "изразяват подкрепа". Той заяви, че разчитат на подкрепата на БСП днес в 17 ч. на финансова комисия и утре в зала, за да могат да пренасочват тези пари към хората, които имат нужда.

"Надяваме се кметът да ни подкрепи в това начинание", каза още Георгиев. /БГНЕС