ГЕРБ сезира ЕНП за антибългарското изявление на ВМРО-ДПМНЕ

ГЕРБ сезира ЕНП за говора на омразата от страна на ВМРО-ДПМНЕ. Това се казва в позиция на коалицията ГЕРБ-СДС, изпратена до БГНЕС.

Късно снощи БГНЕС информира за скандалното изявление на младежкия лидер на ВМРО-ДПМНЕ Драган Гюровски, в което той определи българите като "татарски фашисти", а българките, че "струват две банкноти".

„ГЕРБ и СДС остро осъждат eзика на омразата от страна на официални представители на опозиционната партия в Република Северна Македония – ВМРО-ДПМНЕ. Подобен политически екстремизъм е в разрез с всички човешки ценности, на които се гради съвременното общество“, заявяват от коалицията.

От ГЕРБ-СДС призовават ръководството на ВМРО-ДПМНЕ категорично да се разграничи и осъди тази провокация и да не допуска повече ярката антибългарска реторика от последните години.

Като част от семейството на Европейската народна партия, ГЕРБ и СДС ще сезират официално ръководството и на останалите сестрински партии и ще поставят въпроса за съвместимостта на подобни крайни позиции с ценностната система на нашето политическо семейство“, се казва още в позицията на коалицията. /БГНЕС