ГЕРБ: Ще предложим реформа за разследване на главния прокурор

Започваме съвсем умишлено с първа тема съдебна реформа, защото ПП и ДБ я иззеха като "лайтмотив-тема" за изборна и следизборна кампания. В последните седмици беше жалко да се наблюдават воплите на Василев и Петков за поставяне на Рашков за шеф на КПКОНПИ.

Истината е, че съдебната реформа я започна ГЕРБ.

Това заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ по време на извънреден брифинг в централата на партията, предаде репортер на БГНЕС.

„За съжаление, това, което видяхме през последната година и половина, беше, че тези партии не могат да направят съдебна реформа. Те не разбират как функционира съдебната система, не я познават отвътре. Оказа се, че това, което те си представят като съдебна реформа, е закриване на структури, разрушаване на институции, кадруване и създаване на бухалки”, отчете още Чолаков.

По думите му в последните седмици е било „смешно и жалко” да се наблюдават воплите на Кирил Петков и Асен Василев как единствената съдебна реформа в България е Бойко Рашков да стане шеф на КПКОНПИ. „Те дискредитираха самото понятие „съдебна реформа”, омърсиха го”, категоричен е представителят на ГЕРБ.

Росен Желязков добави, че досега всички управления на ГЕРБ са били изключително детайлни. “Понеже много се говори за термина "реформа", ние разбираме термина към промяна към по-добро , а не като "овладяване”, подчерта той. Желязков обясни, че ще се работи за оптимизиране на всички законови предпоставки за справяне с корупцията”. От 2014 г. ГЕРБ направи много за съдебната власт”, каза той. Желязков обясни, че ще се работи по нов Наказателен кодекс и подобряване на административно-наказателното производство.

“Считаме, че направеното трябва да се надгражда и достатъчно мнозинство, за да се постигнат целите.”, заяви той.

Рая Назарян се включи и добави, че са обърнали специално внимание към принципа на служебно начало на наказателния процес. Назарян обясни, че досъдебното производство трябва да бъде ускорено. Тя каза, че има нужда и от инвестиции насочени към разследващите органи, за да може това да помогне за бързото и справедливо производство.

Назарян подчерта, че за справедлив процес трябва да се работи по ревизиране на цялата съдебна практика и да бъдат въведени ясни мерки за върховните съдилища.

“Обръщаме фокуса и към темата с присъдните издръжки и тяхното навременно изплащане.”, добави тя.

Чолаков добави, че съдебната реформа не е магическо действие, а съвкупност от дейности.

“Подготвителната работа вече е свършена от ГЕРБ. Ако не се бяха случили събитията от миналата година, концепцията вече можеше да е свършена наполовина”, подчерта той. Чолаков обясни, че става дума за европеизация - политика съгласувана с европейките партньори.

ГЕРБ вече работят и за конституционна реформа, като промените предвиждат един или трима души, които да разследват главния прокурор.

Чолаков заяви, че ГЕРБ ще инициира всичките си предложения с уважение към всички политически партии , както и към съдебната власт. Те ще изслушат всички гледни точни, защото такава е тяхната политика, и ще продължават да я следват./БГНЕС