ГЕРБ ще сезира КС за мораториума и поиска оставката на Манолова

ГЕРБ ще сезира Конституционния съд за мораториума и поиска оставката на Мая Манолова като председател на комисията по ревизията, предаде репортер на БГНЕС.

В понеделник, в 09.00 часа сутринта ГЕРБ внася в Конституционния съд искане за тълкувателно решение от съда и едновременно с това и за обявяване за противоконституционен мораториумът, който Народното събрание прие. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на извънреден брифинг в централата на партията.

"Ще питаме Конституционния съд допустимо ли е с решение Народното събрание да отнема и да ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция съгласно българската Конституция и българските закони. Считаме, че вече има такава съдебна практика, но вероятно на юристите в Народното събрание от партиите на промяната отново тя трябва да им се напомни", добави тя.

Вицепремиерът и външен министър в оставка Екатерина Захариева коментира, че наложеният мораториум е противоконституционен.

„Спират се назначенията на всеки един държавен служител независимо на какво ниво – КС, президентството, съдебната система. За три дни това събрание прие няколко противоконституционни решения“, заяви тя.

„Когато заявяваш, че си символ на промяната ти трябва да спазваш Конституцията, която има пряко действие. Трябва да даваш най-малкото пример с това. Има-няма за три дни мнозинството в това Народно събрание прие не по-малко от три противоконституционни решения“, каза още Захариева.

Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова каза, че случилото се днес е „Костинброд“ в енергетиката. Тя коментира, че Манолова е искала документи за „Балкански поток“, но е изискала те да й бъдат предоставени до понеделник в електронен вариант.

„Днес Манолова нахлу в „Булгартрансгаз“ с няколко души от комисията. В тази група нямаше представители на ГЕРБ“, посочи тя.

От своя страна депутатът и член на комисията по ревизията Тома Биков поиска оставката на председателя й Мая Манолова заради днешното нахлуване в „Булгартрансгаз“ и неадекватното й поведение.

„Ще поискаме оставката на Манолова и ще поискаме това решение да се гласува час по-скоро в парламента. Това което се случи днес е пълен абсурд“, заяви той и поясни, че той не е бил информиран за акцията им днес и попита дали това е било заседание. /БГНЕС