ГЕРБ: ЦИК да приеме решение да се броят контролните разписките

Равното избирателно право е нарушено категорично, заявиха от ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

Дани Каназирева от ГЕРБ на брифинг в централата на партията заяви, че промените, които бяха приети в Изборния кодекс са един юридически абсурд, вследствие на колективно безумие в 45-то НС.

"Категорично е нарушено равното избирателно право, заложено в чл. 10 от Конституцията като се разделиха избирателите на секции под 300 и над 300 избиратели. Тези, които са в секции под 300 избиратели имат право само на хартия и са лишени от правото на машинен вот, а тези в секции над 300 избиратели само на машинен вот и са лишени от хартиени бюлетини.“, заяви тя.

Според нея принципите заложени в чл. 10 от Конституцията в тяхната съвкупност имат за цел провеждането на честни, прозрачни и демократични избори.

„Грубо бяха нарушени и при начина на отчитане на резултатите. Знаете, че този спор и в пленарната зала от наша страна беше повдигнат, че няма граждански ефективен контрол при отчитането на крайния резултат. Беше прието само и единствено да се следи съвпадението на квитанциите с броя на гласувалите според машинния протокол, но не и да се проверява съдържанието на машинния протокол дали то съответства на квитанциите. Нещо още по-фрапантно, дори този текст от ИК към момента е нарушен от ЦИК като само преди два дни с решение на ЦИК дори беше отказано и преброяването на контролните разписки“, заяви тя.

По думите й, реално две бяха промените, които се направиха в ИК. “Отвориха се секциите за ДПС в Турция и се създаде риск от касиране на изборния резултат на вота на 11 юли. До това се свежда голямата реформа. България беше поставена и е поставена в ситуацията, в която държавата сама не може да организира най-важния процес – изборния процес”, заяви тя.

Тази неделя ще се проведат частични местни избори в Благоевград.

Христо Гаджев каза, че най-лесният начин за контрол дали машината е отчела правилно избора на гражданите е да се преброят първо бройката на отрязъците, които са пуснати в машините и второ дали те и вота в тях отразяват този, който е дошъл от разписката на машината в края на изборния ден.

„Това изрично е забранено в момента от ЦИК и ние призоваваме ЦИК, за да гарантира повече обективност и доверие в гражданите на Благоевград сега за изборите, да излезе с нарочно решение и да позволи броенето на тези отрязъците, за да може все пак да се сверят резултатите от машината и от разписките. По този начин наистина може все пак да има някаква гаранция за честността на вота“, каза той.

Радомир Чолаков заяви, че изпитва „чисто човешко съжаление“ към членовете на ЦИК, които в момента видимо се опитват по някакъв начин да се измъкнат от капана, в който са вкарани. „Измененията на ИК, които бяха приети на Разпети Петък ги поставиха тези хора на електрическия стол“, заяви той. По думите му най-честната позиция на ЦИК в момента би била да излезе и да каже, че не може да спази закона. „Предупредихме в последния ден на 45-тото НС, че страната може да бъде изправена пред конституционна криза и в момента всичко върви в тази посока на инат, а ние искаме да помогнем това да не се случи“, каза той. /БГНЕС