ГЕРБ върна мандата на президента

Коалиция ГЕРБ-СДС направи честно, открито и прозрачно усилие да проведе разговори с политическите партии за съставяне на кабинет. Бяхме подготвени с екип, с предложение, за съжаление политическите партии арогантно и безотговорно проявиха политическа незрялост и отказаха разговори с нас. Това заяви излъченият за кандидат за министър-председател от коалицията Даниел Митов пред президента Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат на втората по численост парламентарна група. Надявам се предоставеното времето да бъде инвестирано в диалог между политическите сили, заяви президентът Радев при получаване на нереализирания мандат от ГЕРБ.

България има нужда от стабилно правителство, защото само легитимно правителство, може да изведе страната от кризата, заяви още държавният глава.

Към "Има такъв народ" не знам какви очаквания мога да имам. На България ѝ е нужен солиден политически кабинет. Политическата тежест лежи върху тях от тук нататък, заяви излъченият за кандидат за премиер от ГЕРБ-СДС Даниел Митов, след като върна папката с нереализирания мандат на президента.

Не намерихме не само подкрепа, но и желание за разговор. Приемаме решението на политическите партии, заяви от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Запитана защо не предприеха действия към предлагане на проектокабинета за гласуване в Народното събрание, Атанасова каза: Защото смятаме, че там вече се завърнаха най-ужасните порочни практики – гласуване с чужди практики, опити да се променя правилник с неясни правила. Българските граждани вече няколко дни наблюдаваха какво се случва в българския парламент и няма нужда да стават свидетели на низости.

Искаме да видим структура, състав, приоритети и политики. Вече две седмици не сме чули нито една дума от „Има такъв народ”, подчерта още Атанасова и добави: Ние не знаем дали те имат някакви решения и някакви предложения във връзка с бъдещото развитие на държавата ни.

Темата за евентуален трети мандат Митов и Атанасова с президента не са засягали. /БГНЕС