ГЕРБ внася Закон за компенсиране на потребителите на моторни горива

Внасяме Закон за компенсиране на потребителите на моторни горива, съобщи на брифинг в парламента Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ-СДС, предаде репортер на БГНЕС.

Днес публикуваме закона за обществено обсъждане и в рамките на следващата седмица ще го внесем в Народното събрание и ще стартира процедурата по неговото приемане, заяви още Добрев и обясни каква е разликата между тяхното предложение и това, което предлага служебния кабинет.

Ние въвеждаме вноска не само от „Лукойл”, а всички компании, които преработват руски петрол, ще е длъжна да прави вноска във Фонда за енергийна сигурност. Този механизъм не касае бюджета. Това е една от силните страни, тоест, за да започне да работи схемата, която ние прилагаме, няма нужда от бюджет, няма нужда от актуализация, няма нужда дори да има правителство, заяви Делян Добрев.

Той повтори, че всички компании, които извършват преработка на нефт от Русия или изнесен от Русия, ще са длъжни да правят вноска.

Ако този закон не бъде приет и ние не успеем да прехвърлим ползите от дерогацията към българското общество, то, по-добре въобще да няма дерогация. Ако не приемем този закон, ще внесем друг, с който да задължил служебния кабинет да изтегли дерогацията, заяви още Добрев. /БГНЕС