Герджиков: Не е важно с кого си се коалирал, а да не скъсваш всички мостове с останалите

Не съм кандидатът на ГЕРБ, не само защото ме е издигнал ИК, а и защото, когато за първи път се срещнах с представители на ГЕРБ те не ми поставиха нито едно условие. Аз не дължа нищо срещу тази подкрепа и затова не мисля, че съм обвързан с партия ГЕРБ. Това заяви пред Нова телевизия кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков.

Ние сме в много тежка политическа криза. Тази криза е причинена от това, че винаги сме все по- и повече разединени, добави Герджиков. С Борисов се срещнахме в централата на ГЕРБ. Там беше и Красимир Вълчев. Аз им обясних, че ще приема кандидатурата на ИК и тогава Борисов каза, че ще ме подкрепи и не иска нищо от мен, никакви условия. ГЕРБ са правили грешки през годините, били са три пъти последователно в управлението, някои от техните грешки са несъвместими с моите разбирания. Но са допринесли и за нещо полезно, след като са били 3 пъти за по 4 години на власт, обясни Герджиков.

Ще гласувам за тайната на вота. Надявам се, че няма само ГЕРБ да застане зад мен. Бих приел подкрепа от партии, които са десноцентристки, подчерта Герджиков.

Не сме обсъждали кампания с господин Борисов, тяхната кампания си е отделно от моята. Приемам политиката на ГЕРБ по едни въпроси, по други не. Първото управление на ГЕРБ бе най-проблемно, тогава във висшето образование нещата бяха силно влошени, каза Герджиков.

Обществото смята, че ГЕРБ са допуснали грешки и това е причината за намаляване на техния резултат на предишните избори, добави още той.

Нямам нищо общо с ДПС, никога не съм се срещал с Карадайъ, не познавам Доган. Познавах единствено Местан, защото беше председател на комисията по наука в НС. Пеевски не познавам и никога не съм го срещал, добави Герджиков. Не бива да се вторачваме само в личности, каза Герджиков за Пеевски, трябва да се опитаме да открием цялото задкулисие. Пеевски има проблем, обществото е убедено от 8 г., че той е символът на задкулисието. Ако отстраним един или двама подобни, превърнали се в символ, какво ще стане с всички останали с офшорни сметки, попита реторично Герджиков.

Аз ще приема подкрепата на всички партии, защото това е подкрепата на техните избиратели. Не мога да кажа на някого, сега няма да приема твоята подкрепа, а после ще съм президент на всички българи, добави Герджиков.

За главния прокурор, той заяви: „Ако господин Гешев е извършил нещо нередно, трябва да понесе отговорност и да напусне поста си. Но това не е работа на президентската институция”. Съдебната реформа не може да се гарантира само с промени в конституцията. Какво стана като променихме 4 пъти конституцията?! Можем да постигнем това да се реформира съдебната система. Дори да се реши някой проблем като с главния прокурор да кажем, ще остане проблемът с гражданските дела. Гражданинът е по-засегнат дори от тях, допълни Герджиков.

Попитан какво мисли за насилието по време на протестите, Герджиков каза: „Осъждам всякакво насилие, включително случилото се зад колоните”.

Никой не трябва да се опитва да направи сам кабинет, независимо какви проценти е получил на изборите. Очевидно е, че ще работим с коалиции и те трябва да са максимално широки. Не е важно с кого си се коалирал, а да не скъсваш всички мостове с останалите, подчерта Герджиков.

Следващото правителство, според него, няма да е с 4-годишен мандат, а ще е около 2 години. Предполагам, че ще има широка коалиция, експертен кабинет, каза Герджиков.

Господин Радев има едно нещо, което не искам да правя и това е неговата остра реакция срещу определени партии и неговото противопоставяне срещу определен тип политика, което президентът не може да си позволява. Президентът не може да каже аз съм срещу една личност и от там срещу цялата партия. Президентът може да обича един или да мрази друг, но трябва да работи с всички. Каня на дебат господин Румен Радев. За Лозан Панов, Герджиков каза, че поддържа неговото мнение, че върховенството на закона е най-важно.

По отношение на РС Македония, проф. Герджиков каза, че въпросът за РС Македония е лесен, но мъчителен.

Последните годни показаха, че независимо кой е президент и кое е българското правителство, българската политика по отношение на РСМ и към страните от Западните Балкани е последователна. Смяната на правителства и президент няма да промени тази позиция. Това заяви пред Нова телевизия проф. Анастас Герджиков.

Подкрепяме евроинтеграцията на нашите съседи, но изискваме като условие изпълнението на договора с РСМ, защото нещата, които са описани вътре трябва да се спазват, те са доказателство за това, че нашата съседка се придържа към европейските ценности. Дали ще дадем зелена светлина на РСМ, зависи от това дали може РСМ да даде гаранции, че забавянето на конкретни ангажименти може да се преодолее и да се види, че те имат искрено желание да ги преодолеят, каза Герджиков.

Проблемът не е в историята, проблемът е, че историята се отразява на настоящето и бъдещето. Когато историята се поднася грешно в училище, отглеждаме деца, които няма да имат добро отношение към съседа си, каза още Герджиков. /БГНЕС