Германия, Австрия, Унгария и България са против спирането на руския газ

Спирането на руския газ в момента не е възможно и Европейският съюз трябва да разгледа санкции, които вредят на Русия повече, отколкото на Европейския съюз. Това каза канцлерът на Австрия Карл Нехамер пред CNN.

Карл Нехамер

„Австрия не е сама с този аргумент срещу газовото ембарго“, каза той, цитирайки позициите на Германия и Унгария. „И от друга страна, Австрия подкрепя другите държави-членки на ЕС в санкциите срещу Руската федерация. Но санкциите трябва да навредят повече на Русия, отколкото на Европейския съюз“, каза Нехамер.

„Ембарго върху петрола вече се обсъжда в Европейската комисия и в Съвета на ЕС. Въпросът за газа е отделен, знаете, против спирането му не е само Австрия, но и Германия, Унгария и България, например, защото ние зависим от газа. Нашите индустрии зависят от газа. И затова трябва да вземем решение за санкции, които нанасят повече щета на Русия, отколкото на ЕС“, добави канцлерът.

Запитан дали въпросът за газовото ембарго може да "счупи" ЕС, Нехамер каза, че не вярва в това.

„Искаме да покажем, че има единство в Европейския съюз, че тази война трябва да приключи“, каза той.

Попитан какво повече може да направи ЕС като санкции срещу Русия, тъй като настоящите санкции не спряха руския президент Владимир Путин, австрийският канцлер каза: „ЕС има решение да постигне независимост от руския газ, и това със сигурност е желанието на Австрия. Но сега не е възможно. Ще отнеме време.”

Миналата седмица ЕС се съгласи да прекрати вноса на руски въглища като част от нов пакет от санкции. По-рано днес говорителят на германското правителство Волфганг Бюхнер каза, че Германия е предприела стъпки за намаляване на зависимостта си от руската енергия, но към момента да е против забраната за внос на руски газ или петрол. /БГНЕС