Германия е на прага на рецесия

Растежът на германската икономика е в застой през второто тримесечие на годината, показаха официалните данни, а анализаторите предупредиха, че рецесията може да е зад ъгъла на фона на задаващата се енергийна криза.

Най-голямата икономика в Европа отбеляза нулев ръст поради "трудните" глобални икономически условия, съобщи федералната статистическа агенция Destatis.

Продължаващото въздействие на пандемията, прекъсванията във веригите за доставки и войната в Украйна, са ясно отразени в краткосрочното икономическо развитие, заяви Destatis.

Растежът през първото тримесечие беше ревизиран нагоре до 0,8% от първоначалната оценка за 0,2%. Но слабите данни за второто тримесечие показаха, че "икономическият двигател на Германия е в застой", заяви Йенс-Оливер Никлаш, старши икономист в банката LBBW.

Правителството и потребителите подкрепиха икономиката до юни, но нарастващата инфлация ще доведе до това, че разходите на домакинствата "скоро ще изчерпят своя потенциал", каза той.

Задвижвани от високите цени на енергията, потребителските цени в Германия се повишиха със 7,5% през юли, което е доста над двупроцентната цел на Европейската централна банка.

„С нарастващите насрещни ветрове за икономиката Германия е на прага на рецесия", каза Никлаш.

Резкият спад на ключови икономически показатели, като например потребителското доверие, вече е "територия на рецесията", заяви Карстен Бржески, икономист в банка ING.

Заплахата от спиране на доставките на руски газ на фона на напрежението около Украйна породи опасения, че на Германия може да се наложи да нормира енергията през зимата, което ще се отрази негативно на бизнеса.

"Войната в Украйна слага край на германския икономически бизнес модел, основан на евтин внос на енергия и масиран износ на стоки в един глобализиран свят“, каза Бржески.

Отделни данни, публикувани днес, показаха, че равнището на безработица в Германия се е повишило с 0,1 процентни пункта до 5,4% през юли, което е второ поредно месечно увеличение. Последното повишение се дължи на украинските бежанци, които се присъединяват към редиците на търсещите работа в Германия, съобщи Федералната агенция по труда. /БГНЕС, АФП