Германия и Франция подкрепят стратегията за развитие на НАТО

Германският и френският външни министри Хайко Маас и Жан-Ив Льо Дриан подкрепиха дългосрочната стратегия за развитие на НАТО, разработена от експерти, съобщи френското външно министерство.

"Днес външните министри на Атлантическия алианс се събраха, за да разгледат и обсъдят доклада, представен от групата експерти, упълномощени на последната среща на върха на НАТО в Лондон. Целта на този процес беше да укрепи политическото измерение на Алианса, като изготви препоръки за укрепване на единството, солидарността и сближаването на съюзниците. Ние сме ангажирани с тази идея като инвестиция в бъдещето на трансатлантическото партньорство ", заявиха министрите в съвместно изявление. "Групата е свършила забележителна работа, нейните препоръки са съществени и добре балансирани. Благодарим на групата за изключителната й работа при трудни обстоятелства", се казва в изявлението.

Маас и Льо Дриан заявиха, че общата им цел е да гарантират, че НАТО ще остане в състояние да отговори на настоящите и бъдещите предизвикателства пред сигурността. "Сигурността през 21-ви век зависи от това дали ще намерим съвместни отговори на тези предизвикателства. За това сближаването между съюзниците е ключово, както е определено от групата. В този дух ние напълно подкрепяме препоръките за актуализиране на стратегическата концепция от 2010 г., за да следваме ценностите и принципите на Вашингтонския договор и да съживим нашите трансатлантически връзки, включително чрез признанието, че по-силните европейски отбранителни усилия също укрепват Алианса и трансатлантическото партньорство“, гласи съобщението. /БГНЕС и РИА Новости