Германия и Франция ще предложат план за договор между Косово и Сърбия

На срещата на върха между Косово и Сърбия на 29 април в Берлин, Германия и Франция ще предложат план за договор между двете държави, който до известна степен ще удовлетвори исканията на Белград, но не предвижда подялба на Косово, твърди изданието „Експрес“.

Неназовани източници на вестника твърдят, че срещата е планирана за края на месеца в германската столица, а в нея ще участват канцлерът Меркел и френският президент Макрон. На лидерите на Косово тогава ще бъде представен план за финален договор между двете държави.

„Ако е истина това, което се говори за този план, то Косово ще запази териториалната си цялост, а Сърбия ще се ползва с известен суверенитет над косовските сърби и съответно върху сръбските църкви“, е заявил източникът.

Според него, с цел да не звучи твърде агресивно, е възможно Косово да прехвърли част от своя суверенитет на Брюксел, а след това той да го даде на Белград.

„Споменават се различни сценарии за удовлетворяване на исканията и на Сърбия, и на Косово, но нещата няма да са толкова прости“, е пояснил източникът на вестник „Експрес“ допълвайки, че присъствието на косовския премиер Рамуш Харадинай на срещата в Берлин прави ситуацията още по-неясна. /БГНЕС