Германия и Франция с нови правила за влизащите от България

Германия и Франция въведоха нови правила по отношение на пристигащите от България пътници, след като страната ни бе класифицирана като високорисков регион заради COVID-19.

Незабавно, още от днес, Франция постави България под наблюдение, наред с Естония, Латвия, Литва и Румъния.

Петте държави продължават да бъдат в „зелена зона”, но неваксинираните граждани и тези, които не разполагат със сертификат за преболедуване, трябва да разполагат с негативен PCR тест или антигенен тест, направен в рамките на последните 24 часа преди отпътуването – отпътуване на първия полет при пътуване с прекачване. До сега това изискване беше за тест, направен 72 часа преди отпътуването.

Сънародниците ни могат да пътуват от България до Франция, ако са ваксинирани с препарата „Янсен” 28 дни след ваксината или 7 дни след втората поставена доза на останалите ваксини, които изискват две дози.

Хората, които са получили всички необходими дози от ваксина, разрешена от СЗО, но които не са признати от Европейската агенция по лекарствата, могат да пътуват от България до Франция 7 дни след прилагането на допълнителна доза от РНК ваксина, която се ползва от такова признаване.

Ваксините, които се признават във Франция, са тези, одобрени от Европейската агенция по лекарствата - Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield, Janssen.

Допуска се и сертификат за преболедуване COVID-19, издаден преди повече от 11 дни и преди по-малко от 6 месеца, или негативен PCR тест, или антигенен тест, направен в рамките на последните 24 часа преди отпътуването (отпътуване на първия полет при пътуване с прекачване).

За Германия България е високорискова държава по отношение на коронавируса.

Считано от 24 октомври, неделя, Германия въвежда нови изисквания за пристигащите от България. Според тях всички влизащи в Германия от България ще трябва да попълнят дигитална форма за предварителна регистрация и да разполагат с получено потвърждение от Einreiseanmeldung.de/#/.

Всички влизащи в Германия е необходимо да представят COVID сертификат - отрицателен тест (PCR-тест, направен не по-късно от 72 часа или бърз антигенен тест, не по-стар от 24 часа преди влизането), сертификат за ваксинация или сертификат за преболедуване. Тест не се изисква от деца под 12 години.

Сертификатът трябва да бъде качен на Einreiseanmeldung.de. Пътуващите следва да използват индивидуалния линк, който са получили в потвърждението за направена дигитална предварителна регистрация (PDF документ).

Като COVID сертификати се признават в Германия се признават: сертификат за ваксинация – пълна ваксинация като от поставянето на последната доза да са изминали 14 дни; сертификат за преболедуване - положителен PCR тест за COVID-19, направен най-малко 28 дни и максимално 6 месеца преди влизането в Германия; отрицателен тест – признават се PCR, LAMP, TMA, като пробата трябва да е взета не повече от 72 часа преди влизане в Германия. Може да бъде представен и антигенен тест, не по-стар от 24 часа, при престой в регион с висок риск.

Не се признават тестовете за антитела.

Всички граждани, които не са ваксинирани или не могат да докажат, че са преболедували коронавирусната инфекция в рамките на последните 6 месеца, подлежат на задължителна 10-дневна домашна карантина. Тя може да бъде прекратена след предоставяне на отрицателен PCR-тест най-рано 5 дни след влизане в Германия. Резултатът трябва да се съхранява в продължение на 10 дни след теста.

Децата под 12-годишна възраст подлежат на задължителна пет дневна домашна карантина, която изтича автоматично на 5-ия ден от пристигането в Германия.

Външното ни министерство обаче уточни, че пътуващите трябва да знаят, че е възможно изискванията да се различават в различните федерални провинции.

При нужда от съдействие българските граждани, пътуващи както за Германия, така и за Франция, могат да се обръщат към посолствата ни в Берлин или Париж, както и към генералните ни консулства в Мюнхен или Франкфурт. /БГНЕС