Германия, Испания и Белгия с първи мачове в Катар

Нова порция от четири срещи ще се изиграят на Световното първенство по футбол в Катар днес, 23 ноември. В ранния двубой от група F Мароко излиза срещу Хърватия от 12:00 часа българско време. Три часа по-късно Германия се изправя срещу Япония в мач от група Е. От 18:00 часа предстои и откриващият двубой на Испания срещу Коста Рика в същата група, а вечерта от 21:00 е мачът на Белгия с Канада в група F.

Селекционерът на Бундестима Ханзи Флик.

Мароко и Хърватия ще дадат старт на програмата днес. „Шахматистите“ са вицешампиони от последното издание в Русия, където загубиха от Франция с 2:4 на финала. Тимът на Златко Далич мечтае за ново силно представяне в Катар в последното световно първенство за капитана на хърватите Лука Модрич. Носителят на „Златната топка“ за 2018 година вече заяви, че за него Мондиала в страната от Арабския полуостров ще бъде и неговата „лебедова песен“. Срещу себе си Хърватия ще има корав съперник, воден от Хаким Зиеш, който не бива да бъде подценяван, въпреки ролята си на аутсайдер в група F.

В другия мач от групата, Белгия се изправя срещу Канада. „Червените дяволи“ на Роберто Мартинес станаха трети на последния Мондиал в Русия, след като загубиха от Франция в полуфиналите с 0:1 и победиха Англия за бронзовите медали. За мнозина това е последен шанс за „Златното поколение“ на белгийците да стигнат до бленувания трофей от шампионат на планетата. Отборът обаче ще трябва да се справя в първите си два мача без Ромелу Лукаку и с Еден Азар, който е далеч от най-добрата си форма. Срещу себе си Белгия ще има вдъхновен и опасен тим на Канада, който се класира за първото си световно първенство от 1986-а насам.

Германия също открива кампанията си в търсене на пета световна титла с мач срещу Япония този следобед. Бундестимът, воден от селекционера Ханзи Флик, ще търси реванш за разочароващото си представяне в Русия през 2018, когато отпадна още в груповата фаза на турнира след серия от посредствени изяви. Всичко това се случи след последния триумф на тима на Мондиал – през 2014 в Бразилия, когато съставът на тогавашния наставник Йоахим Льов надви Аржентина с 1:0 след продължения. Сега младите таланти на Маншафта не го слагат непременно сред топ фаворитите за короната, но Германия никога не може да бъде отписван от евентуална титла в края – нещо, за което предупреди и централният защитник Антонио Рюдигер. Немците започват срещу „самураите“ от Япония, които играха изключително срещу Белгия при загубата си с 2:3 на 1/8-финалите в Русия преди четири години.

Наставникът на "Ла Фурия Роха" Луис Енрике.

Испания, друг от претендентите за световен шампион, стартира с двубой срещу Коста Рика. „Ла Фурия Роха“ не блести със звезди в състава си, както спомена и селекционерът Луис Енрике на пресконференцията си преди мача, но може да стигне далеч в Катар. Отборът бе близо до това да се класира за финал на Европейското първенство миналото лято, когато отстъпи на бъдещия шампион Италия след дузпи. Костариканците заеха последното място на Световното след минимална победа над Нова Зеландия с 1:0 и ще се опитат да изненадат първенците на планетата от 2010, като повторят силното си представяне от Мондиал 2014, когато стигнаха до четвъртфинал, загубен от Нидерландия след изпълнение на дузпи.

Пълна програма за мачовете от Мондиал 2022 днес:

Група F

12:00, Мароко – Хърватия

Група Е

15:00, Германия – Япония

Група Е

18:00, Испания – Коста Рика

Група F

21:00, Белгия – Канада. /БГНЕС