Германия на прага на рецесия

Промишлените поръчки в Германия през юни са намалели и най-голямата европейска икономика е изправена пред заплахата от рецесия през следващите месеци, става ясно от публикуваните официални данни.

Новите поръчки, които обикновено дават представа за индустриалното производство, са намалели с 0,4% през юни спрямо предходния месец, изчисли федералната статистическа агенция Destatis.

Данните за предходния месец бяха ревизирани и показаха спад от 0,2%, като преди това показаха леко подобрение, съобщи АФП.

Промяната означава, че промишлените поръчки в Германия намаляват вече пет поредни месеца.

Общият спад се дължи "най-вече" на 4,3-процентното намаление на обема на поръчките от страни извън еврозоната, съобщи Destatis.

В същото време поръчките в рамките на еврозоната и Германия са се увеличили съответно с 3,4% и 1,1%.

Поръчките на капиталови стоки, използвани в производството, спаднаха с 1,8%, докато тези на междинни и потребителски стоки се увеличиха с 1,2% и 1,7%.

Низходящият обрат в много икономически показатели накара анализаторите да предупредят за спад в Германия.

Нарастващият песимизъм сред бизнеса подсказва, че Германия е "на прага на рецесия", заяви президентът на института Ifo Клеменс Фюст.

Според официалните данни, публикувани миналата седмица, германската икономика е в стагнация между април и юни, отчитайки нулев ръст. /БГНЕС

Берлин / Германия