Германия обмисля ограничения за неваксинирани

Хората, които не са ваксинирани срещу Covid-19, могат да се сблъскат с нови ограничения, ако инфекциите продължат да нарастват в Германия, заяви в интервю ръководителят на кабинета на канцлера Ангела Меркел.

„Ваксинираните определено ще имат повече свобода от неваксинираните“, каза Хелге Браун пред "Билд ам Зонтаг".

В момента германците могат да използват съоръжения като ресторанти, кина и спортни заведения, ако са напълно ваксинирани или са в състояние да предоставят скорошен отрицателен тест. Но ако процентите на инфекция продължават да нарастват, неваксинираните ще трябва да намалят контактите си, каза Браун.

"Това може да означава, че посещението на места като ресторанти, кина и стадиони вече няма да е възможно дори за тествани неваксинирани хора, тъй като рискът е твърде голям", каза той.

Страната е длъжна да защитава здравето на хората, каза Браун.

"Това включва здравни служби, които не трябва да отлагат ракови и палнирани операции отново през зимата, за да лекуват пациенти с Covid."

През лятото Германия отбеляза нисък брой на заразените в сравнение с много от европейските ѝ съседи, но през последните две седмици случаите се увеличават, до голяма степен подхранвани от варианта Делта.

Миналата седмица Меркел заяви, че е загрижена за "ясната и тревожна динамика" на нарастващите случаи, призовавайки колкото се може повече германци да се ваксинират.

Към днешна дата 60,8% от германците са получили една доза, а 49,1% са напълно ваксинирани.

Меркел обаче заяви, че Германия не планира да последва Франция и други страни във въвеждането на задължителни ваксинации за части от населението.

Здравният министър Йенс Шпан заяви в началото на юли, че хората, които са ваксинирани, няма да трябва да влизат отново в пълно заключване и ще се радват на повече свободи, отколкото неваксинираните в случай на ново възраждане на вируса. /БГНЕС