Германия отказа привилегировано положение за "Северен поток-2"

Федералната мрежова агенция на Германия отказа да освободи строящия се газопровод „Северен поток-2“ от правилата на новата газова директива на Европейския съюз. Това се казва в прессъобщение на агенцията, публикувано днес.

Агенцията обяснява своето решение с факта, че газопроводът не е бил завършен до 23 май 2019 г. и за това не може да бъде направено изключение.

Тъй като това условие не е спазено върху „Северен поток-2“ ще бъдат разпространени регулаторните мерки, предвидени от германското законодателство, а също така нормите на европейската газова директива, изискващи разделението на компанията на такава, която доставя газ, и на такава, която го транспортира, а също така европейските норми, засягащи достъпа до мрежата и цените.

В документа се отбелязва, че компанията Nord Stream 2 AG може да обжалва това решение в съда. Тя е изпратила до Федералната мрежова агенция молба за освобождаване от газовата директива в началото на 2020 г. Аргументът е, че понятията „построен“ или „завършен“ не трябва да се разглеждат в тесен смисъл, но германският регулатор не прие тези доводи.

Според новата газова директива на ЕС, компанията-оператор на „Северен поток-2“ трябва да бъде независима от „Газпром“, а 50% от нейния капацитет да бъде запазен за алтернативни доставчици. Изключенията са възможни, но само с одобрението на Еврокомисията. /ДВ