Германия отпусна над 1 трилион евро за борба с коронавируса

Германия отпусна над 1 трилион евро в подкрепа на своята икономика в условията на пандемия от коронавирус.

Общата сума на средствата, отпуснати на всички нива на държавната власт и управление, достигна 1,137 трилиона евро, съобщи министерството на финансите в отговор на депутатско питане, отправено от председателя на ПГ на Лявата партия в Бундестага Дитмар Барч.

Основната част от тази гигантска сума ще влезе във Фонда за стабилизиране на икономиката, който трябва да осигури финансирането на предприемачите, пострадали от антиепидемиологичните ограничения, и за предоставяне на гаранции по кредитите, отпуснати на собствениците на заводи и компании.

Други области на антикризисно финансиране са помощите за непълна заетост на служителите, чийто предприятия са принудени да съкратят производството, подкрепа за малкия бизнес и допълнителни инвестиции в здравеопазването.

Кризата, предизвикана от коронавируса, ще струва много скъпо, заяви Барч в интервю за Франс прес. Разходите за нейното преодоляване ще надхвърлят значително загубите, понесени в периода на финансовата криза 2007-2008 г. В същото време депутатът определи като „разумни“ мерките, за които ще бъдат изхарчени отпуснатите пари. /БГНЕС и ДВ