Германия подкрепя Франция за по-суверенна Европа

Франция и Германия носят "специална отговорност" да направят Европейския съюз по-влиятелна световна сила в период, когато Париж поема ротационното председателство на блока, каза германският външен министър Аналена Бербок пред АФП.

Коалиционното правителство на Германия заяви, че иска да увеличи "стратегическия суверенитет" на блока, тъй като съперничеството между световни сили като САЩ, Китай и Русия се отразява неблагоприятно на ЕС.

Френският президент Еманюел Макрон отдавна призовава за по-силен Европейски съюз, заявявайки, че се стреми да го направи „световна сила“ по време на шестмесечното председателство на Франция на Съвета на ЕС, което започва на 1 януари.

Германия ще бъде домакин на следващата среща на върха на Г-7 през юни като президент на групата на богатите демокрации, което ще даде шанс на ЕС да установи глобално дипломатическо лидерство през 2022 г.

Двете страни, „като най-близки приятели в сърцето на Европа, носят специална отговорност за обединен Европейски съюз, способен да действа и да гледа към бъдещето“, каза Беърбок.

Председателството на Франция е „важна възможност, която искаме да използваме заедно, за да укрепим Европа и да я направим способна да се изправи срещу утрешните предизвикателства“, добави тя.

„Нашите френски приятели могат да разчитат на подкрепата ни от първия до последния ден, за да подготвим почвата за устойчиво икономическо възстановяване, за борбата срещу климатичната криза, за дигитализацията и за по-суверенна Европа“, подчерта германският външен министър.

Приоритетите на Франция по време на нейното председателство включват определяне на минимална работна заплата в целия блок, повече регулиране на цифровите гиганти и данък върху въглеродните емисии. /АФП