Германия поема към нова ера

Често описван като предсказуем и "роботизиран", канцлерът Олаф Шолц се пробуди след нахлуването на Русия в Украйна, разбивайки политическите табута, за да насочи Германия към "нова ера", която може да промени ролята ѝ на световната сцена.

Само допреди няколко седмици германските медии открито питаха "къде е Шолц?", упреквайки социалдемократа в липса на лидерство по належащи въпроси като пандемията от коронавирус и влошаващата се криза в Украйна.

Но нападението на Москва над Украйна миналата седмица подтикна канцлера към действие, чиято кулминация бе речта, която коментаторите нарекоха "историческа" в неделя.

Шолц, който е на поста си едва от три месеца, говори с необичайна яснота, когато представи редица промени в отбраната и външната политика, които обещават да преобърнат десетилетното нежелание на Германия да повишава военния си профил.

"Украинската криза промени канцлера. А сега той променя и нашата страна", писа "Билд".

Обръщайки се на извънредна парламентарна сесия, Шолц заяви пред нацията: "В момента се намираме в нова ера".

В страната, преследвана от следвоенна вина, Шолц увери германците, че са "от правилната страна на историята" като съюзници на Украйна.

Сред най-значимите изявления беше обещанието само през тази година да се отделят 100 млрд. евро за модернизиране на хронично недофинансираната армия, наречена Бундесвер. Шолц също така заяви, че най-голямата икономика в Европа ще се ангажира да отделя годишно повече от 2% от брутния вътрешен продукт на Германия за отбрана, с което ще надхвърли дори целта на НАТО.

По-рано коалиционното му правителство отмени забраната за изпращане на оръжия в Украйна и спря изграждането на газопровода "Северен поток-2" между Германия и Русия. Този ход донесе облекчение на САЩ и европейските партньори, които бяха започнали да поставят под съмнение решимостта на Берлин да се противопостави на Москва.

Някои наблюдатели изказват предположения, че може би не е случайно, че руският президент Владимир Путин е определил момента на нахлуването си след напускането на канцлера-ветеран Ангела Меркел. Той беше изградил работни отношения с нея, основани на взаимно уважение и обща история на живот в бившата комунистическа Източна Германия.

Но ако е усетил слабост в Берлин, докато новото правителство усеща почвата под краката си, радикалните му действия изглежда активизираха не само Шолц, но и цялата нация. През уикенда повече от 100 000 души излязоха по улиците на Берлин, за да протестират срещу руската инвазия.

Изненади

Седмичникът "Шпигел", който преди описа Шолц като "олицетворение на скуката в политиката", похвали канцлера, че е проявил "лидерство, което липсваше през последните седмици".

"Шолц, който често е риторично неясен, не остави никакво съмнение относно решителността си", пише "Шпигел".

Но Шолц и преди е изненадвал наблюдателите.

Като министър на финансите на Меркел той спря заветната дългова спирачка на Германия, за да отпусне "базука" за помощ при пандемията, и премина предишна червена линия, като подкрепи пакета за възстановяване на Европейския съюз, частично финансиран чрез съвместни заеми.

Той също така се наложи и спечели парламентарните избори миналата година, като остана верен на своята скучна, но надеждна личност, избягвайки гафовете, които сринаха съперниците му от партията на Зелените и от консервативния лагер на Меркел. Сега той оглавява първата в историята на Германия тристранна коалиция, съставена от Социалдемократическата партия (СДП), Зелените и подкрепящата бизнеса СвДП. Политическият обрат на Шолц бележи повратна точка за неговата лявоцентристка партия СДП, която в миналото подкрепяше тесните връзки с Русия.

Наивитет

Навлизането на Русия във война е "грубо събуждане", което принуди СДП "да изхвърли зад борда десетилетия убеждения", пише консервативният вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Шолц също така се дистанцира от бившия канцлер от СДП Герхард Шрьодер, чието близко приятелство с Путин и руски бизнес сделки се превърнаха в срам за партията.

В същото време новият път на Шолц бележи рязко скъсване с търговския прагматизъм от годините на Меркел в отношенията с Русия. Акцентът, който Меркел постави върху търговията и диалога с все по-войнствената Москва по време на четирите си мандата, сега ще бъде видян в различна светлина, казва политологът Урсула Мюнх пред АФП.

"Вече няма да възхваляваме уменията ѝ за водене на преговори, а ще се питаме дали тя и правителството ѝ не са били твърде наивни по отношение на Путин", каза тя. /БГНЕС

---------------------------------------

Мишел Фитцпатрик, Агенция Франс прес

Категории: