Германия прави стотици центрове за ваксинация от декември

Стотици центрове за ваксинация ще бъдат създадени в Германия, за да прилагат новата ваксина срещу коронавирус, гласи съобщение в медиите.

Разпределението на милиони дози вероятно ще представлява огромно предизвикателство.

Германските провинции планират да създадат стотици центрове за ваксинация в цялата страна, започвайки през декември, пише вестник „Велт ам зонтаг“.

Според него здравните министри на 16-те федерални провинции са изготвили планове за създаване на един до два центъра на административна област - общо стотици центрове - както и наемане на мобилни екипи за ваксинация.

Твърди се, че столицата Берлин планира да създаде шест такива центъра, казва вестникт.

Обсъжда дали големите изложбени зали, повечето от които са извън употреба по предназначението си от началото на пандемията, да станат потенциални пространства за настаняване на някои центрове.

Германските здравни власти се надяват на бързо въвеждане на програмата за масова ваксинация след последните положителни резултати от изпитанията на ваксината на BioNTech, които показаха 90% ефективност.

ЕС вече е подписал сделка с BioNTech и Pfizer за осигуряване на 300 милиона дози, които германските служители планират да започнат да се използват през първите три месеца на 2021 година.

Към правителството обаче се отправят въпроси, доколкото няма план как да се справи със сложната задача за транспортиране на дозите ваксини.

Волфганг Албек, ръководител на фармацевтичната логистична компания Trans-o-flex, заяви пред „Велт ам зонтаг“ : "Изискванията към логистичните специалисти са напълно пренебрегнати."

Албек обвини германския министър на здравеопазването Йенс Шпан, че се е отклонил от въпроса, като каза: "Имам впечатлението, че министърът иска да няма нищо общо с важната тема за логистиката на ваксините."

Ваксината, разработена от немската компания BioNTech с помощта на американската фармацевтична фирма Pfizer, представлява особено предизвикателство пред логистичните вериги, тъй като трябва да се съхранява при температура от минус 70 градуса по Целзий.

Водещи вирусолози предупредиха за важността на доброто планиране на програмата за ваксинация, като заявиха, че ваксинацията на цялото германско население може да се проточи до 2022 г. /БГНЕС